Ajankohtaista

22.10.2015 Tiedotteet

Tuomas Teporan Sodan henki. Kaunis ja ruma talvisota on ehdolla Kanava-palkinnon saajaksi

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön jakaman 10 000 euron suuruisen Kanava-tietokirjatunnustuspalkinnon ehdokaskirjat julkistettiin tänään Helsingin Kirjamessuilla. Mukana on Tuomas Teporan teos Sodan henki. Kaunis ja ruma talvisota. Voittaja julkistetaan 29.10.2015.

Palkinto myönnetään vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle.

Tuomas Tepora tarkastelee Suomen historian kenties myyttisintä ja ylistetyintä ilmiötä, talvisodan henkeä. Mielialakehitystä niin rintamalla kuin sen takanakin luotaamalla hän rekonstruoi hienopiirteisesti tämän hengen synnyn, kukoistuksen ja pirstoutumisen. Talvisodan henki ei ollut särötön monoliitti vaan hyvin monimutkainen ilmiö. Se oli samalla sekä spontaani että tietoisesti synnytetty, yhtenä hetkenä korvaamaton resurssi, seuraavana psykologinen rasite”, perustelee raati Teporan teoksen valintaa.

Ehdolla ovat myös teokset: Niina Junttila, Kavereita nolla. Lasten ja nuorten yksinäisyys (Tammi), Markku Kuisma, Venäjä ja Suomen talous 1700–2015 (Siltala), Veli-Pekka Lehtola, Saamelaiskiista (Into), Yusuf M.Mubarak, Eva Nilsson & Niklas Saxén, Suomen somalit (Into), Iris Pasternack, Tautitehdas. Miten ylidiagnostiikka tekee meistä sairaita? (Atena), Touko Perko, Mies, liekki ja unelma. Nobelisti A.I. Virtasen elämäntyö (Otava), Maija Salmi, Paholaisen juna (Atena), Ville Similä & Mervi Vuorela, Valtio vihaa sua. Suomalainen punk ja hardcore 1985–2015 (Like), Pekka Valtonen, Puolen maailman valtias. Kaarle V:n 1500-luku ja Euroopan mahdin synty (Gaudeamus).

Ehdokaskirjojen valinnan tekivät palkintoraadin jäsenet, taloustoimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen sekä Turun yliopiston poliittisen historian vt. professori ja Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä. Raadin puheenjohtaja, Kanavan vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen valitsee ehdokaskirjoista palkinnon saajan torstaina 29.10.

Ehdokaskirjat esitellään Helsingin Kirjamessujen Tiedetorilla torstaina 22.10. klo 15–15.30. Markku Jokisipilä ja Elina Lappalainen haastattelevat kirjailijoita samana päivänä klo 16.30–17.30 Suomalaisen Kirjakaupan messuosastolla.