Elina Pitkäkankaan Sang-romaanille Topelius-palkinto ja Tuomas Marjamäen Nollikselle Arvid Lydecken -palkinto

16.1.2023

Elina Pitkäkankaan nuortenromaani Sang on valittu vuoden 2023 Topelius-voittajaksi. Arvid Lydecken -palkinnon saa Tuomas Marjamäki lastenkirjallaan Nollis – Maailman ainoa nollasarvinen (kuvitus: Antti Nikunen). Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry valitsi voittajat viime vuonna ilmestyneiden kotimaisten teosten joukosta. 

Palkintoraati kuvailee Pitkäkankaan Sang-romaania seuraavasti:

”Dystopinen romaani pitää yllä hienoa ja synkkää tunnelmaa Fusangin valtiosta. Sang on eeppinen kertomus nuoresta, joka yrittää taistella totalitaristisen valtion mahdottomia olosuhteita vastaan. Kong Dawei liittyy kapinallisiin joukkoihin, ja henkeäsalpaavat tilanteet seuraavat toisiaan. Pitkäkankaan kyky loihtia uskottavilla yksityiskohdilla kokonainen maailma on lumoavaa. Ihmisen valinnoista syntyy ketju, joka paitsi liittää meidät toisiimme, myös määrittää lopulta sitä, mitä ja keitä olemme. Sang on kertomus rakkaudesta, mutta ennen kaikkea se on kertomus moraalista: kaikesta siitä, mitä olemme valmiita tekemään toistemme vuoksi.”

Marjamäen Nollis – Maailman ainoa nollasarvinen -teoksen valintaa perustellaan näin:

”Kalle-Ilmarin maatilalla elävä Unikko-varsa löytää itsensä: hän tajuaa olevansa maailman ainoa nollasarvinen. Tuomas Marjamäen esikoislastenkirja leikittelee riemukkaasti identiteetti-, ystävyys- ja itsetuntemusteemoilla. Nolliksen maailmassa kaikki on mahdollista ja ennen kaikkea riemukasta. Kirjan kerronnasta on mahdoton olla innostumatta. Sen huumori on lämmintä ja terävää. Nolliksesta innostuvat lapsien lisäksi kaikki sellaiset lukijat, joilla on taipumus nähdä arkinen elämä harmaana. Kirjan viisaus synnyttää lukijassa kiitollisen olon.”

 

Topelius-palkintoa on jaettu vuodesta 1946 lähtien ja Arvid Lydecken -palkintoa vuodesta 1969 lähtien. Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry rahoittaa palkinnot Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Kummankin palkinnon arvo on vuosiluvun mukaisesti 2023 euroa. Valitsijaraatiin kuuluivat kriitikko, toimittaja ja lukutaidon opettaja Aleksis Salusjärvi, kirjastotyöntekijä ja lukuaktivisti Henriika Tulivirta ja suomen kielen opettaja Marja Majuri.

  • Lisätietoja: Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry:n puheenjohtaja Elisabet Aho, elisabet.aho@hotmail.com, puh. 050 404 7172
  • Elina Pitkäkankaan ja Tuomas Marjamäen haastattelupyynnöt: Viestintäpäällikkö Liisa Aalto, liisa.aalto@wsoy.fi, puh. 050 473 3377
  • Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi