Tiedote: Taajuus Z -kirjoituskilpailun voitti Dess Terentjeva

15.3.2021

Kirjoituskilpailussa haettiin uutta, monimuotoista ääntä nuortenkirjallisuuteen. Voittaja saa 5000 euron rahapalkinnon sekä kustannussopimuksen. Palkintosumman lahjoittaa WSOY:n kirjallisuussäätiö.

”Dess Terentjevan tekstissä puhutteli sen vahva omaäänisyys: se yllättää, ilahduttaa ja hykerryttää. Terentjevan tekstissä kiteytyy se, mitä lähdimme Taajuus Z -kirjoituskilpailusta etsimään: uutta ääntä, joka kotimaisesta kirjallisuuskentästä vielä puuttui. Toivottavasti tämä on askel kohti yhä moniäänisempää ja -muotoisempaa suomalaista kirjallisuutta”, toteaa kilpailuraadin jäsen, käsikirjoittaja Anna Brotkin.

”Kun luin WSOY:n Taajuus Z -kisasta, tiesin heti, että haluan osallistua siihen. Olin jo pitkään halunnut kuvata tiedostavaksi aikuiseksi kasvavan nuoren monimutkaisia ja joskus ristiriitaisiakin ajatuksia. Pyrin luomaan tekstin, joka on kulttuurisesti sekä seksuaalisuus- ja sukupuolimielessä monimuotoinen, mutta jossa vähemmistöjen kohtaamia ongelmia ei lakaista maton alle. Elämme tällä hetkellä kulttuurista murrosta, johon liittyvistä ilmiöistä tulee kirjoittaa myös nuorille. Nuoret ovat fiksuja ja ajattelevaisia ja joskus he osaavat kuulla vaiennettujen ääniä aikuisia paremmin. Halusin kirjoittaa nykynuorista ja nykynuorille, koska ihailen heitä. Juuri nuorten kiihkeä välittäminen marginaalissa elävistä ihmisistä on toiminut kirjan inspiraationa”, Dess Terentjeva kertoo.

Terentjevan käsikirjoitus julkaistaan 1.10.2021 nimellä Ihana.

Raadin perusteluissa todetaan, että käsikirjoitus kertoo säkenöivällä nuoruuden energialla ja välittömyydellä yhden tarinan nuorten elämästä tämän hetken Suomessa. Tarinassa teini-ikäinen Lilja ihastuu netissä Ihanaan, joka osoittautuu isän naisystävän lapseksi ja se tuo ihastumiseen aivan uudet kierrokset. Kertomisen muoto, säeromaani, alleviivaa tarinan vetovoimaa ja kerronta lähenee spoken wordia. Tarina on kirjoitettu persoonallisella äänellä, joka tuo lukijan lähelle kertoja-Liljaa, joka on sarjaihastuja ja jää välillä tuhannen mustasukkaisuuspuhvelin alle.

Käsikirjoituksessa kyseenalaistetaan yleisiä, syvään juurtuneita käsityksiä ihmisyydestä, mutta siinä tiedostetaan myös omien asenteiden rajat. Terentjevan teksti menee kohti kertojan tunteita ja siitä puuttuu kaikki valmiiksi pureskeltu: lukija saa itse oivaltaa tarinan merkityksen, mikä tekee lukukokemuksesta raikkaan ja täyden. 

Kirjoituskilpailun raadin muodostivat käsikirjoittaja Anna Brotkin, kirjailija Riina Mattila, näyttelijä, kirjailija Jani Toivola ja kustantamon edustajana kustantaja Ulla Huopaniemi-Sirén.

Dess Terentjeva on syntynyt vuonna 1992 Venäjällä. Hän asuu nykyään Tampereella ja on valmistunut Jyväskylän yliopistosta kirjallisuuden maisteriksi. Terentjeva on julkaissut aiemmin kaksi fantasiakirjaa yhdessä Susanna Hynysen kanssa. ”Ihana” on hänen ensimmäinen nuortenkirjansa.

 

Yhteystiedot:

WSOY, kustantaja Ulla Huopaniemi-Siren: ulla.huopaniemi-siren(at)wsoy.fi