Amy Tan

Amy Tan on amerikkalainen kirjailija, jonka rakastetut romaanit aasialais-amerikkalaisista naisista ovat ihastuttaneet lukijoita ympäri maailmaa jo vuosikymmenien ajan.

Amy Tan syntyi Kalifornian Oaklandissa 1952. Hänen vanhempansa olivat kiinalaisia siirtolaisia. Hänen äitinsä oli Kiinassa eronnut edellisestä miehestään ja menettänyt kolmen tyttärensä huoltajuuden. Paetessaan maasta juuri ennen kommunistien valtaantuloa hän joutui jättämään lapsensa. Vuosikymmeniä myöhemmin Amy vei äitinsä käymään Kiinassa. Kokemus oli mullistava ja innoitti häntä ottamaan selvää juuristaan ja kirjoittamaan niistä.

Amy Tan opiskeli englantia ja kielitiedettä San Josen yliopistossa. Valmistuttuaan hän perusti yrityksen, jossa kirjoitettiin tilauksesta puheita ja muita tekstejä liike-elämän käyttöön. Yritys menestyi hyvin, mutta 1980-luvun lopulla Amy Tan alkoi kokea työnsä tyhjäksi ja ryhtyi kirjoittamaan fiktiota.

Hänen novellikokoelmansa oli jymymenestys, ja Amy Tan vaihtoi uraa pysyvästi. Amy Tan kirjoittaa pääasiassa aasialais-amerikkalaisista naisista, mutta hänen lukijakuntansa on laaja ja hänen teoksiaan on käännetty lukuisille kielille.

Lue lisää