Anja Snellman

Anja Kauranen-Snellman (s. 1954) on rakastettu ja tuottelias suomalainen kirjailija, filosofian maisteri, ratkaisukeskeinen seksuaali-, päihde- ja kirjallisuusterapeutti sekä journalisti.

Hän julkaisi suureen menestykseen nousseen esikoisromaaninsa Sonja O. kävi täällä vuonna 1981. Tähän mennessä Kauranen-Snellman on molemmilla nimillään julkaissut 27 romaania, 3 runokokoelmaa, elokuvakäsikirjoituksia, tietokirjoja sekä kuunnelmia. Kauranen-Snellmanin teoksia on käännetty yli 20 kielelle ja lukuisia niistä on dramatisoitu elokuviksi ja näyttämöille. Niiden pohjalta on tehty myös rock-levyjä ja oopperalibrettoja.

Snellman on johtanut Helsingin Kirjamessuja ja Vasa Littfest -kirjallisuusfestivaalia. Lisäksi hän on vuosien varrella työskennellyt journalistina niin printtimediassa kuin sähköiselläkin puolella ja vetänyt televisiossa useampaakin ajankohtaista keskusteluohjelmaa. Parastaikaa hän toimittaa terveysaiheista podcastia Mieletöntä, Anja Snellman!

Kauranen-Snellman on kautta kirjallisen tuotantonsa käsitellyt paitsi perheen sisäistä dynamiikkaa, valtasuhteita, sukupolvitaakkoja ja toisen polven evakkoutta myös rohkean avoimesti naisen seksuaalisuutta sekä väkivallan ja rikoksen teemoja, muun muassa romaaneissaan Pelon maantiede, Safari Club, Lyhytsiipiset ja Lemmikkikaupan tytöt. Hänen teoksensa ovat myös ajankohtaisia, kuten romaani on Kirjeitä sotapäällikölle (WSOY, 2024), joka kertoo massiivisesta tietomurrosta psykoterapiakeskukseen siellä työskennelleen terapeutin ja kirjailijan näkökulmasta.

Kauranen-Snellmanille on myönnetty Pro Finlandia -mitali vuonna 2007 sekä Helsinki-mitali vuonna 2008.

Lue lisää
  • Pro Finlandia -mitali

    2007
  • J. H. Erkon palkinto

    1981 esikoisesta Sonja O. kävi täällä
  • Kiitos kirjasta -mitali

    1994 teoksesta Ihon aika
Palkinnot ja ehdokkuudet