Elena Ferrante

Elena Ferrante on Italian merkittävin nykykirjailija, joka on noussut Napoli-sarjallaan kansainväliseen suurmenestykseen. Elena Ferrante on tekijän kirjailijanimi, ainoastaan kustantaja tietää hänen oikean nimensä. Napoli-sarjaa on myyty yli 16 miljoonaa kappaletta, se on käännetty 45 kielelle ja filmatisoitu suuren suosion saavuttaneeksi HBO-sarjaksi.

Loppuvuodesta 2019 keskiyöllä ilmestynyttä La vita bugiarda degli adulti -romaania (Aikuisten valheellinen elämä) jonotettiin Italiassa tuntikausia. Napoliin saapuu yhä Ferrante-faneja kaikkialta maailmasta.

Elena Ferrante antaa haastatteluja äärimmäisen harvoin ja vain sähköpostitse. Yhdessä niistä hän kirjoittaa: ”En valinnut anonymiteettiä. Kirjoillanihan on tekijä. Mutta poissaolon minä valitsin”.  Ferranten tuotantoa sävyttää vahva henkilökohtaisuuden tuntu ja feministinen ote. Hänestä on sanottu: ”Kaikki hänen romaaninsa ovat erilaisia; ne kaikki ovat myös samoja.”

 

FERRANTEN SUOMENNETUT TEOKSET (WSOY)’:

Amalian rakkaus, uusi laitos 2019, suomentanut Taru Nyström (L’amore molesto, 1992)
Hylkäämisen päivät, uusi laitos 2017, suomentanut Taru Nyström (I giorni dell’abbandono, 2002)
Tyttären varjo, uusi suomennos, 2020, suomentanut Helinä Kangas (La figlia oscura, 2006)

Napoli-sarja:

Loistava ystäväni, 2016, suomentanut Helinä Kangas (L’amica geniale, 2011)
Uuden nimen tarina, 2017, suomentanut Helinä Kangas, (Storia del nuovo cognome, 2012)
Ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät, 2018, suomentanut Helinä Kangas, (Storia di chi fugge e di chi resta, 2013)
Kadonneen lapsen tarina, 2018, suomentanut Helinä Kangas (Storia della bambina perduta, 2014)

Aikuisten valheellinen elämä, 2020, suomentanut Helinä Kangas (La vita bugiarda degli adulti, 2019)

Palkinnot ja tunnustukset:
Napoli-sarjan viimeinen osa, Kadonneen lapsen tarina (Storia della bambina perduta) sai kansainvälisen Man Booker -palkinnon vuonna 2016, samana vuonna myönnettiin myös Independent Publisher Book Award. Teos oli Italian arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Premio Stregan ehdokkaana kesällä 2015. Napoli-sarjaa on palkittu lukuisilla muilla kirjallisuuspalkinnoilla.

Jarl Hellemann -palkintoraati valitsi Helinä Kankaan suomentaman Loistava ystäväni -romaanin vuoden 2016 parhaaksi käännösromaaniksi.

Lue lisää