Fernando Aramburu

Fernando Aramburu (s. 1959) on aikamme merkittävimpiä espanjalaiskirjailijoita. Hän syntyi San Sebastianissa, Baskimaassa, ja opiskeli espanjalaista filologiaa Zaragozan yliopistossa, missä hän toimi 1970-luvulla aktiivisena dadaistisia ja surrealistisia vaikutteita omaksuneessa Cloc-ryhmässä. Aramburu on asunut Saksassa vuodesta 1985 lähtien. Siellä hän toimi espanjanopettajana ennen päätoimiseksi kirjailijaksi ryhtymistään.

Äidinmaa (Patria, 2016) nousi kansainväliseksi menestykseksi ja nosti Aramburun kirjailijaksi, joka on jättänyt jälkensä aikaamme. Oikeudet Äidinmaahan on myyty yli 20 maahan. Teokselle on myönnetty lukuisia merkittäviä kirjallisuuspalkintoja, mm. National Prize for Literature, Euskadi Prize ja Premio Strega Europeo. HBO sovitti teoksen tv-sarjaksi.

Vaikka Äidinmaa kertoo juuri Baskimaan traagisista terrorismin vuosista ja eri ryhmittymien keskinäisestä vihanpidosta, se on globaali romaani, joka psykologisen syvyyden ja näkökulmien ristivalotuksen kautta kertoo universaalista ihmisestä.

Aramburun teoksissa ihmistä peilataan suhteessa kollektiiviseen historiaan: yksilö on sosiaalisen kontekstinsa muokkaama.

Tervapääskyt näyttää miehen kriisissä patriarkaalisen vallan raunioilla. Romaani tarjoaa myös tarkkaa, kriittistä ajankuvaa nyky-Espanjasta.

 

Suomennetut teokset (WSOY):

Äidinmaa, 2020, suomentanut Sari Selander (Patria, 2016)
Tervapääskyt, 2023, suomentanut Sari Selander (Los Vencejos, 2021)

Lue lisää