Jani Saxell

Jani Saxell (s. 1972) on helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja luovan kirjoittamisen opettaja.

Hän on kirjoittanut kaksi novellikokoelmaa ja viisi romaania, joista Unenpäästäjä Florian (2010), Sotilasrajan unet (2014) ja Tuomiopäivän karavaani (2017) kuuluvat huikeaan Eurooppa-tetralogiaan. Helsinki Underground (2020) sen sijaan sukeltaa kirjailijan kotikaupunkiin, värikkääseen tulevaisuuden Helsinkiin.

Saxell sekoittaa kaunokirjallisissa teoksissaan villisti realismia, fantasiaa ja dystopiaa. Hänen kerronnassaan kaupungeilla ja valtakunnilla on muisti, joka ulottuu kauas menneisyyteen, ja katse, joka yltää tulevaisuuteen. Myötätunto on kolhittujen puolella ja sydän sykkii alakulttuureissa.

Vapaana toimittajana Saxell on avustanut yli 50 lehteä ja tehnyt journalistisia matkoja Venäjälle, Palestiinaan, Turkkiin ja Kuubaan. Yhdysvaltojen-reissusta syntyi journalistinen matkakirja Vaihtoehtoinen USA (2009). Saxell on matkustellut myös entisen Jugoslavian maissa ja perehtynyt syvällisesti niiden historiaan, yhteiskuntaan ja kulttuuriin – ja sijoittanut Eurooppa-kirjasarjansa osittain Balkanin maihin.

Lisäksi Saxell on kirjoittanut luovan kirjoittamisen oppaan Tanssii kirjainten kanssa (2020) ja toimittanut 2000-luvun TV-sarjabuumia ruotivan esseekokoelman Parasta katseluaikaa (2020).

Kirjailijan kotisivut: www.janisaxell.fi

Lue lisää
  • J.H. Erkon kirjoituskilpailun voitto 2000

  • Tähtivaeltaja-palkinto 2018 romaanista Tuomiopäivän karavaani

Palkinnot ja ehdokkuudet