Joni Skiftesvik

Joni Skiftesvik (s. 1948) on taustaltaan toimittaja, mutta on toiminut vapaana kirjailijana jo vuodesta 1988 lähtien. Kirjailijan urallaan hän on julkaissut tuotteliaasti novelleja, romaaneja, elämäkertoja ja tietokirjoja.

Esikoisteos Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja (1983) voitti J. H. Erkon palkinnon. Sen jälkeen Skiftesvik on palkittu useasti: hän on ollut muun muassa kolmesti Finlandia-ehdokkaana, Pro Finlandia -mitalin hän sai 2005 ja Runeberg-palkinnon 2015.

Skiftesvik on kirjoittanut myös näytelmiä, kuunnelmia ja käsikirjoituksia elokuviin, joista kulttielokuva Katsastus (1988) on tunnetuimpia. Hänen kerronnalleen on ominaista napakka dialogi, iskevät sanonnat ja elokuvalliset leikkaukset, aiheista läheisimpiä ovat lähihistoria, merenkulku sekä isän ja lapsen välinen suhde. Hän kuvaa tavallisia ihmisiä lämpimän humoristisesti ja myötäeläen.

Kirjailijan harrastukset: Historia, etenkin paikallishistoria. Elokuvat ja teatteri. Luonto. Merelliset asiat ja ilmiöt, kuten purjehdus ja meripelastustyö.

Lue lisää
 • Runeberg-palkinto

  2015 teoksesta Valkoinen Toyota vei vaimoni
 • Pro Finlandia -mitali

  2005
 • Kalevi Jäntin palkinto

  1986 teoksesta Tuulen poika
 • Finlandia-ehdokkuus

  1984 teoksesta Pystyyn haudattu, 1990 teoksesta Tuulenpesä, 1997 teoksesta Yli tuulen ja sään.
 • J. H. Erkon palkinto

  1983 esikoisesta Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja
Palkinnot ja ehdokkuudet