Lewis Trondheim

Ranskalainen sarjakuvapiirtäjä Lewis Trondheim (s. 1964) vietti omien sanojensa mukaan ”ikävän lapsuuden ja toimettoman nuoruuden”. Hän alkoi piirtää sarjakuvia vähän yli kaksikymppisenä. Sarjakuvissa Trondheim saattoi yhdistää tarinankerronnan ja halunsa piirtää.

Trondheim toimitti ensin omaa minimalistista fanzinea, mutta löysi oman tyylinsä sankarinsa Jussi Jäniksen (Lapinot) myötä. 1990-luvulla hän huomasi jo saavansa elannon sarjakuvista. Trondheim on nyt yksi Ranskan suosituimmista sarjakuvataiteilijoista.

Jussi Jäniksen ihmeellisissä seikkailuissa viehättää Trondheimin kyky luoda kiehtovia henkilöhahmoja, jotka sattuvat tosin olemaan eläimiä. Jussin kavereita ovat mm. Reima-hiiri, Otto-koira ja Rikhard-kissa. Trondheim paneutuu hartaasti heidän pikkumaisuuksiinsa, sosiaalisiin rooleihinsa ja niiden alta paljastuviin salaisuuksiin. Piirrostyyli on niukan humoristista, ja se seuraa ranskalaista ”selkeän viivan” perinnettä.

Trondheim sijoittaa Jussin seikkailut milloin realistiseen nykypäivään, milloin myyttiseen historiaan. Historialliset seikkailut korostavat mielikuvitusta ja käänteitä, nykypäivän seikkailuissa pääpaino on elämäntavan tutkimisessa. Trondheimin tyyli on kuitenkin aina tunnistettavissa; hän ei jakaudu samalla tavoin ”kahtia” kuin esim. Moebius Blueberryn ja scifi-teostensa kanssa. Myös henkilöiden syvin olemus pysyy samana miljööstä riippumatta. Hyvin tuotteliaalla Trondheimilla on Jussi Jäniksen ohella useita muitakin sarjoja, mm. fantasiasävytteinen Donjon.

Trondheim on maininnut, että amerikkalainen kirjallisuus on vaikuttanut häneen eurooppalaisia ja ranskalaisia klassikoita enemmän. Amerikkalaisissa kirjoissa ”tarina ja tyyli ovat yhtä, ne luovat yhdellä kertaa selvän vaikutelman eivätkä kiinnitä liikaa huomiota sanonnan hienouteen”. Silti Trondheimin sarjakuvista välittyy tietty ranskalainen eleganssi, detaljien rikkaus ja ajatuksen asettaminen toiminnan kanssa tasaveroiseksi.

Jussi Jänis on kotimaassaan seikkaillut yhdessätoista albumissa, joista suomeksi on julkaistu seitsemän (WSOY 2003-2008). Trondheimilta on suomeksi ilmestynyt lisäksi omaelämäkerrallinen mustavalkoalbumi Minä Lewis Trondheim (Asema 2004).

Teksti: Mikko Viljanen

Lue lisää