Marjane Satrapi

Marjane Satrapi (s. 1969) varttui Iranin pääkaupungissa Teheranissa. 14-vuotiaana hänen vanhempansa lähettivät hänet kouluun Itävaltaan neljäksi vuodeksi turvaan Iranin ja Irakin sodalta. Iraniin palattuaan hän opiskeli Teheranin taidekorkeakoulussa, kunnes 24-vuotiaana päätti muuttaa Ranskaan. Siellä hän kirjoitti neliosaisen Persepolis-sarjakuvaromaanin (suom. osat 1–2 Otava 2004, osat 3–4 Like 2007), joka kertoo koskettavan tarinan perheestä islamilaisen vallankumouksen pyörteissä. Tätä omaelämäkerrallista saagaa on myyty useita miljoonia kappaleita, ja se on käännetty yli sadalle kielellä. New York Times on listauksessaan nostanut sen viimeisten kolmenkymmenen vuoden toiseksi parhaaksi kirjaksi.

Satrapilta on ilmestynyt kaksi muutakin Iraniin sijoittuvaa sarjakuvaa: Luumukanaa (suom. Like 2008; Angoulêmen sarjakuvafestivaalien vuoden parhaan albumin palkinto 2004) ja Pistoja (suom. Like 2010).

Sittemmin Satrapi on jättänyt sarjakuvanteon taakseen ja omistautunut elokuvalle ja maalaamiselle. Hänen kaksi ensimmäistä elokuvaansa, jotka hän ohjasi yhdessä Winshlussin kanssa, ovat sovituksia hänen omista teoksistaan: animaatioelokuva Persepolis, joka voitti kaksi César-palkintoa ja oli Oscar-ehdokkaana, ja näytelmäelokuva Luumukanaa. The Voices (2014), Satrapin ensimmäinen elokuva, joka ei perustu hänen kirjoihinsa, palkittiin L’Étrange-festivaaleilla ja Gérardmerin elokuvafestivaaleilla. Hänen seuraava hankkeensa oli Marie Curiesta kertova elämäkertaelokuva Radioactive (2019).

Vuonna 2023 Marjane Satrapi teki paluun sarjakuvan maailmaan koostamalla 20 taiteilijan ja asiantuntijan kanssa sarjakuvateoksen Nainen, elämä, vapaus. Se käsittelee syyskuussa 2022 tapahtunutta nuoren iranilaisnaisen Mahsa Aminin kuolemaa, joka oli seurausta moraalipoliisin pahoinpitelystä, sekä sen aiheuttamaa protestiliikettä.

Lue lisää