Riad Sattouf

Riad Sattouf (s. 1978 Pariisissa) on ranskalais-syyrialainen sarjakuvan- ja elokuvantekijä. Sattouf vietti lapsuutensa Libyassa ja Syyriassa. Kokemus jätti häneen syvät jäljet, ja Sattoufin pääteokseksi nousseessa moniosaisessa sarjakuvaromaanissa Tulevaisuuden arabi (WSOY 2015–) hän kertoo näistä vuosista.

Sattouf opiskeli sittemmin Ranskassa muotoilua ja animaatiota. Ensimmäiset sarjakuvansa hän julkaisi 2000-luvun alussa. Sattoufin sarjoja ovat mm. luuserinuoresta ja hänen ystävistään kertova Les Pauvres aventures de Jérémie, futuristinen sarjakuva Pascal Brutal, jonka päähenkilö on viriili machomies, ja ranskalaisnuorison käytöstä kuvaava La Vie secrète des jeunes, joka ilmestyi Charlie Hebdo -lehdessä 2004–2014.

Elokuvamaailmassa Sattouf on kunnostautunut käsikirjoittamillaan ja ohjaamillaan elokuvilla Les beaux gosses (2009), joka palkittiin parhaan esikoiselokuvan César-palkinnolla, ja Jacky au royaume des filles (2014).

Sattoufin omaelämäkerrallisen suurteoksen Tulevaisuuden arabi kustannusoikeudet on myyty 15 kielelle, ja se on voittanut Saint-Etiennen kirjajuhlan sarjakuvapalkinnon, Ranskan suurimman radioaseman Grand Prix RTL -sarjakuvapalkinnon ja Angoulêmen sarjakuvafestivaalien 2015 vuoden parhaan albumin Fauve d’Or -palkinnon, jonka Sattouf sai myös 2010 Pascal Brutal -sarjansa 3. osasta. Lisäksi GQ-lehden Ranskan-painos valitsi hänet vuoden kirjailijaksi 2014.

Lue lisää