Riad Sattouf

Riad Sattouf (s. 1978 Pariisissa) on ranskalais-syyrialainen sarjakuvan- ja elokuvantekijä. Sattouf vietti lapsuutensa Libyassa ja Syyriassa. Kokemus jätti häneen syvät jäljet, ja Sattoufin pääteokseksi nousseessa kuusiosaisessa sarjakuvaromaanissa Tulevaisuuden arabi (WSOY 2015–2023, suom. Saara Pääkkönen) hän kertoo näistä vuosista ja varttumisestaan sittemmin Ranskassa.

Sattouf opiskeli Ranskassa piirtämistä ja animaatiota. Ensimmäiset sarjakuvansa hän julkaisi 2000-luvun alussa. Sattoufin sarjoja ovat mm. luuserinuoresta ja hänen ystävistään kertova Les Pauvres aventures de Jérémie, futuristinen sarjakuva Pascal Brutal, jonka päähenkilö on viriili machomies, ja ranskalaisnuorison käytöstä kuvaava La Vie secrète des jeunes, joka ilmestyi Charlie Hebdo -lehdessä 2004–2014. Hänen uudempaa tuotantoaan edustavat Les Cahiers d’Esther -sarja nuoren ranskalaistytön elämästä (2016–) ja näyttelijä Vincent Lacostesta kertova Le Jeune acteur (2021–).

Elokuvamaailmassa Sattouf on kunnostautunut käsikirjoittamillaan ja ohjaamillaan elokuvilla Les beaux gosses (2009), joka palkittiin parhaan esikoiselokuvan César-palkinnolla, ja Jacky au royaume des filles (2014).

Sattoufin omaelämäkerrallisen suurteoksen Tulevaisuuden arabi osia on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta, ja sen kustannusoikeudet on myyty 23 kielelle. Teos on voittanut Saint-Etiennen kirjajuhlan sarjakuvapalkinnon, Ranskan suurimman radioaseman Grand Prix RTL -sarjakuvapalkinnon ja Angoulêmen sarjakuvafestivaalien 2015 vuoden parhaan albumin Fauve d’Or -palkinnon, jonka Sattouf sai myös 2010 Pascal Brutal -sarjansa 3. osasta. Lisäksi GQ-lehden Ranskan-painos valitsi hänet vuoden kirjailijaksi 2014. Sattouf palkittiin 2023 elämäntyöstään Angoulêmen Grand Prix’llä, jota pidetään yhtenä maailman arvostetuimmista sarjakuva-alan tunnustuksista.

Lue lisää