Sari Airola

Olen Sari Airola, syntynyt Rovaniemellä 19.3.1967.

Olen asunut melkein kahdeksan vuotta ulkomailla, ensin Hongkongissa mieheni työn vuoksi ja sitten Istanbulissa. Nyt nautimme Helsingin kotoisuudesta ja puhtaudesta.

Olen valmistunut Taideteollisen korkeakoulun Taidekasvatuksen osastolta 1997 Taiteen maisteriksi (nyk. Aalto yliopisto). Aloitin kuvittamisen asuessani USA:ssa pari vuotta 1997-1999, ensin Ilta-Sanomiin, sitten muihin lehtiin. Ensimmäinen kirjankuvitukseni oli Oikotie onneen ja Pöökö-kirjat ensimmäiset kuvakirjani.

 Kuvittamisen ohella olen toiminut kuvallisen viestinnän opettajana mm. Pekka Halosen akatemiassa ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa graafisen suunnittelun osastolla.

Ulkomailla asuminen innosti kirjoittamaan myös omia kuvakirjojani. Ensin ilmestyi Mia Tiu ja sata sanaa Hongkongista. Ja vuonna 2012 Lentävät syntymäpäivät minareettimaassa, joka löyhästi kertoo matkasta Istanbuliin.

Olen osallistunut aktiivisesti kansainvälisiin näyttelyihin kuvitusoriginaaleillani, mm. Bratislavan biennaleen, Tallinnan triennaleen, näyttelyihin Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Luxenburgissa ja Hongkongissa.

Mia Tiu ja sata sanaa valittiin vuonna 2008 IBBYn Suomen kunnialistalle kuvituksesta ja se esiteltiin näyttävästi mm. Tokion kansalliskirjastossa ja Tanskan kirjastojen Pohjoismaisten kuvakirjojen kiertonäyttelyssä. Surusaappaat-kuvakirjani sai kunniamaininnan New Yorkissa 3×3 kuvituslehden kilpailussa, 2008.

Kuvitusoriginaalejani Pöökö-kirjoista on Göteborgin taidemuseon kokoelmissa, Mikkelin taidemuseon kokoelmissa ja Suomen nuortenkirjallisuuden Instituutin kokoelmissa.

Lue lisää