Tina Harnesk

Saamelainen Tina Harnesk syntyi vuonna 1984 Jokimukassa Saamenmaalla Pohjois-Ruotsissa. Harnesk vietti lapsuutensa Jokimukassa ja asuu tätä nykyä perheineen Rönnbergin kylässä ja työskentelee kirjastonhoitajana Arvidsjaurin kirjastossa.
 
Saamelainen kirjallisuus on Harneskille sydämenasia. Hän kirjoittaa jatkaakseen perheensä ja kansansa rikasta tarinankerrontakulttuuria. Harnesk sanoo polveutuvansa ”riehakkaiden kertojien ja hiljaisten ajattelijoiden” vanhoista suvuista; kirjailija Linnea Axelsson on Harneskin isän serkku, ja Harneskin isoisoäiti pakkosiirrettiin Karesuvannosta ja nai luulajansaamelaisen. Versio tästä sukutarinasta onkin tunnistettavissa Harneskin esikoisromaanissa Lumeenkylväjät.
 
Harnesk on kirjoittanut koko ikänsä, mutta kamppaili pitkään oikeanlaisen kertojaäänen löytämisen kanssa. Kun ääni vihdoin löytyi, esikoisromaanin kirjoittamiseen meni vain muutama kuukausi. Harnesk kirjoittaa ruotsiksi. Bokfabriken julkaisi romaanin Folk som sår i snö syyskuussa 2022. Se voitti Årets bok -palkinnon syyskuussa 2023.
 
Lumeenkylväjät on omintakeinen, huumorintäyteinen ja lyyrinen lukuromaani. Tarinankertojana Harnesk luottaa vastakohtien vetovoimaan. Surullisista ja kipeistä asioista siirrytään kauneuteen ja nauruun käden käänteessä. Kun huumori on rikkonut jään, niin kyynelten vuodattaminen kuin kolonialistiseen historiaan tutustuminen tuntuvat helpommalta.
 
Lumeenkylväjien juuret ovat Harneskin perheen tarinoissa. Esimerkiksi romaanissa esiintyvää hálditarinaa on kerrottu Harneskin suvussa sukupolvien ajan. Harnesk sanoo haluavansa kirjoittaa niin, että lukija kokee ajan pysähtyvän – siltä hänestä tuntuu, kun hän kuuntelee äitinsä tarinoita. Harnesk toivoo antavansa samanlaisen ajan ja tilan katoamisen kokemuksen lukijoilleen.
 
 
Suomennetut teokset
 
Lumeenkylväjät, 2024, suomentanut Leena Virtanen (Folk som sår i snö, 2022)