Ville Ranta

Ville Ranta on syntynyt vuonna 1978 ja on Suomen tunnetuimpia ja palkituimpia sarjakuvantekijöitä. Häneltä on ilmestynyt useita teoksia, joita on käännetty mm. ranskaksi, saksaksi, ruotsiksi ja puolaksi.

Rannan teokset ovat keskenään hyvin erilaisia, aiheet vaihtelevat historiallisesta fiktiosta omaelämäkerralliseen tuotantoon ja pohdiskelevaan esseismiin. Ranta on tehnyt
yhden albumin myös suoraan Ranskan markkinoille. Perinteisen ranskalaisalbumin mallinen Célébritiz (2006) oli maineikkaan Lewis Trondheimin käsikirjoittama, ja suomeksi sen on julkaissut WSOY nimellä Julkimot.

Parhaiten Ranta tunnetaan lyhyistä ja kantaaottavista sarjakuvista ja pilapiirroksista, joita on julkaistu sanoma- ja aikakauslehdissä.

Ranta on opiskellut kirjallisuutta Helsingin yliopistossa, mutta ei ole valmistunut. Vuodesta 2002 vapaana taiteilijana työskennellyt taiteilija asuu synnyinkaupungissaan Oulussa ja hänellä on kolme lasta.

Ranta on palkittu Puupäähatulla 2009 ja Suomen PENin sananvapauspalkinnolla 2012. Sarjakuva-Finlandia-palkinnon hän sai teoksestaan Kyllä eikä ei (2013), joka palkittiin myös Vuoden kaunein kirja -kilpailussa. Sarjakuva-Finlandia-ehdokkaana hän on ollut myös teoksillaan Kajaani (2008) ja Paratiisisarja (2010). Kansainvälistä palkintohuomiota Rannan teoksista on saanut Kajaani, joka oli ehdolla ehdolla Vuoden paras albumi -sarjassa Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla 2011.

 

Lue lisää
 • Sarjakuva-Finlandia -palkinto

  2013 teoksesta Kyllä eikä ei
 • Vuoden kaunein kirja -palkinto

  2013 teoksesta Kyllä eikä ei
 • Suomen PENin sananvapauspalkinto

  2012
 • Vuoden paras albumi -ehdokkuus Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla

  2011 teoksella Kajaani
 • Sarjakuva-Finlandia -ehdokkuus

  2010 teoksesta Paratiisisarja, 2008 teoksesta Kajaani
 • Puupäähattu

  2009
Palkinnot ja ehdokkuudet