Zadie Smith

Zadie Smith (s. 1975) on brittikirjailija, joka tunnetaan erityisesti Lontoon NW-alueelle sijoittuvista urbaaneista, monikulttuurisista ja sosiaalisesti tarkkanäköisistä romaaneistaan. Tuotantoon kuuluu myös lukuisia novelleja ja esseitä.

Zadie Smith debytoi vuonna 2000 hämmentävän kypsällä ja herkkävaistoisella romaanillaan Valkoiset hampaat (suom. 2001). Smithin toinen romaani Nimikirjoitusmies tarkastelee sarkastisen terävästi juutalaisyhteisöjen uskomuksia, pakkomielteitä ja hetken kuuluisuuden tavoittelijoita. Kauneudesta on täyteläisen moniääninen, monikulttuurisesti rönsyilevä, säkenöivän huumorin ryydittämä aikalaisromaani etnisiltä taustoiltaan eroavien perheiden vaiheista ja valinnoista. Se palkittiin mm. Orange-palkinnolla ja Man Booker -ehdokkuudella.

Kokeileva Risteymiä on pirstaleisen modernin maailman urbaani ja moniääninen kuvaus. Kukin sen henkilöistä joutuu pohtimaan suhdettaan paitsi tavoitteisiinsa ja unelmiinsa myös etnisiin juuriinsa traagissävyisissä pyrkimyksissään murtaa odotusten lohduton kaava. Smithin paikoin joycelaisittain välähtävä tajunnanvirta sulauttaa päähenkilöiden sirpaleiset ajatusmaailmat taidokkaasti palkitsevaksi lukukokemukseksi. Smithin viides romaani, Swing Time, on kunnianhimoinen ja runsas. Swing Time vie lukijan monikulttuurisesta Lontoosta aistikylläiseen Afrikkaan.

Esseeteoksessaan Aavistuksia, kuusi esseetä eristysajasta Smith ruotii 2020-luvun alun pandemian vaikutuksia ja eettisiä kysymyksiä terävän täsmällisellä esseistin tyylillään. Asuttuaan noin 17 vuotta mm. Yhdysvalloissa Zadie Smith perheineen palasi vuonna 2023 kotikaupunkiinsa Lontooseen.

Suomennetut teokset (WSOY):
Valkoiset hampaat, 2001, suomentanut Irmeli Ruuska (White Teeth, 2000)
Nimikirjoitusmies, 2004, suomentanut Irmeli Ruuska (The Autograph Man, 2002)
Kauneudesta, 2006, suomentanut Irmeli Ruuska (On Beauty, 2005)
Risteymiä, 2013, suomentanut Irmeli Ruuska (NW, 2012)
Swing Time, 2017, suomentanut Irmeli Ruuska (Swing Time, 2016)
Aavistuksia, kuusi esseetä eristysajasta, 2021, suomentanut Irmeli Ruuska (Intimations, 2020)

Lue lisää