Tiedote: Kirjan vuosi 2015 -kirjoituskilpailun voittaneessa käsikirjoituksessa pohditaan taiteilijan aseman muuttumista

6.10.2015

Hanna Weseliuksen Alman kirja saa nimensä Alma Mahlerilta, itävaltalaiselta säveltäjältä joka avioituessaan Gustav Mahlerin kanssa 1902 joutui lupaamaan miehelleen, että jättäisi oman uransa tämän hyväksi. Weseliuksen romaani kuvaa Alman ja nykypäivän hahmojensa kautta naisen ja taiteilijan asemaa ennen ja nyt. Romaani alkaa kuin sarjana tuokiokuvia ja pienoisnovelleja mutta kasvaa temaattiseksi kokonaisuudeksi, joka tarkalla ja runollisella kielellä asettaa rinnakkain eurooppalaisen sivistyksen ja globaalin epätasa-arvon, hyväksikäyttäjän passiivisen röyhkeyden ja hyväksikäytetyn lannistuneen alistuvaisuuden.

Maija Sirkjärven makaaberia hipovissa kertomuksissa tuore vaimo jalostaa mustasukkaisuutensa loogiseen päätepisteeseensä, pariskunta ajautuu sivutiellä bensan loputtua pyytämään apua väärästä maalaistalosta ja saksalaisnainen päätyy lehti-ilmoituksella suomalaispariskunnan kotieläimeksi. Lemmikki ja muita novelleja erottui kilpailun runsaasta novellitarjonnasta omaperäisillä aiheillaan ja varmaotteisella kerronnallaan.

Tellervo Uljaksen romaanikäsikirjoitus kartoittaa monitasoisen perhetragedian useassa eri sukupolvessa, näkökulmaa taitavasti vaihdellen. Suoja on dramaattinen ja draamallinen mutta kaikkea muuta kuin toivoton. Teos kuvaa paitsi ongelmia mutta myös lohtua, joka kulkeutuu isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle.

Kirjan vuosi 2015 -kirjoituskilpailussa etsittiin proosakäsikirjoitusta, joka kuvaa ja kommentoi persoonallisella tavalla omaa aikaamme. Tyylilaji oli vapaa, ja kilpailuun oli mahdollista osallistua essee-, lyhytproosa-, romaani- tai novellikäsikirjoituksella. Kilpailuun saivat osallistua kirjoittajat, jotka eivät ole vielä julkaisseet omaa esikoisteostaan.

Kirjoituskilpailun raadin puheenjohtajana toimi WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson. Muut raadin jäsenet olivat kustannustoimittajat Samuli Knuuti ja Mikko Rouhiainen, muusikko Olavi Uusivirta sekä mahdollisuusviestintäjohtaja Kirsi Piha.

Maahanmuutto ja globaalisuus ilmenivät teemana monessa kilpailuun osallistuneessa käsikirjoituksessa. Arkirealismi oli tyylilajeista yleisin, ja omaa aikaamme käsiteltiin useimmiten oman elämän näkökulmasta. Taidokkaitten novellien määrä ilahdutti, esseekokoelmia sen sijaan oli joukossa vain muutamia. Kaiken kaikkiaan käsikirjoituksissa näkyi vahva halu käydä omia kokemuksia läpi kirjoittamalla ja kääntää lukijan katse synkkiin ihmiskohtaloihin.

Kilpailun voittaja saa palkinnoksi 5000 euroa. Toiseksi tullut käsikirjoitus palkitaan 2000 eurolla ja kolmanneksi tullut 1000 eurolla. WSOY julkaisee voittajateoksen vuonna 2016.

Lisätiedot

Kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson, puh. 040 778 1149,
anna-riikka.carlson@wsoy.fi