Aapo Roselius

Aapo Roselius (s. 1975) on vapaa tutkija ja tietokirjailija. Hän on perehtynyt laajalti sekä Suomen sisällissodan vuosiin että 1920- ja 1930-lukujen historiaan.

1900-luvun alkuvuosikymmenet – modernin Suomen valtion syntyhetket – kiehtovat Roseliusta monesta syystä: ”Aluillaan on nyky-yhteiskunnan malli monine aatteineen. Läsnä ovat jo vihreä liike, pasifismi ja fasismi. Nuo vuodet ovat myös samalla sekä lähellä että kaukana, tuttuja mutta silti vieraita ja jännittäviä, jopa eksoottisia.”

Vuonna 2008 julkaistussa teoksessa Teloittajien jäljillä – valkoisten väkivalta Suomen sisällissodassa Roselius kuvaa teloituksiin osallistuneita valkoisia sotilaita. Hän pohtii myös jälkipolvien suhtautumista veritekoihin, sitä miksi joitakin kutsuttiin myöhemmin sankareiksi ja toisia taas hirvittäviksi tappajiksi.

Teloittajien jäljillä keräsi kotimaassa laajalti kiitosta, ja siitä kiinnostuttiin heti myös Ruotsissa. Käännös ilmestyi jo seuraavana vuonna. Ruotsinkielistä laitokseen I bödlarnas fotspår Roselius lisäsi tarinoita sisällissotaan taistelemaan lähteneistä ruotsalaisista vapaaehtoisista. Käännös on yhä yksi harvoista ruotsin kielellä saatavilla olevista Suomen sisällissotaa käsittelevistä teoksista.

Vuonna 2013 ilmestyneessä kirjassaan Isänmaallinen kevät – vapaussotamyytin alkulähteillä tutkija jatkaa sotavuosien aatteellisen perinnön kartoittamista.

Lue lisää