Andrew Michael Hurley

Brittikirjailija Andrew Michael Hurley syntyi vuonna 1975 Prestonissa, Luoteis-Englannissa. Asuttuaan vuosia Manchesterissä ja Lontoossa hän palasi vuonna 1999 synnyinseudulleen, Lancashiren karun mystisiin maisemiin ja seudulle, joka on vahvasti inspiroinut kaikkia hänen romaanejaan. Kirjailija itse kutsuu genreään folk horroriksi, lajiksi jossa kansanperinne eli paikalliset tarinat, tavat, uskomukset ja rituaalit yhdistyvät kauhuelementteihin.

Hurleyn esikoisteos Hylätty ranta edustaa uutta brittiläistä goottikirjallisuutta, hiljaa eskaloituvaa kauhua, jossa taikauskon pimeät voimat haastavat perinteisen katolilaisen uskon.
Hylätty ranta valittiin Isossa-Britanniassa vuoden 2015 parhaaksi esikoisteokseksi. Palkintolautakunnan lausunto: ”Olimme yksimielisiä siitä, että teos on niin lähellä täydellistä esikoisromaania kuin olla voi.“ Sittemmin teokselle myönnettiin vielä British Book Industryn vuoden paras romaani -palkinto. Alun perin pienkustantamo julkaisi The Loney -romaanista vain 350 kappaleen painoksen, sittemmin palkitun romaanin oikeudet myytiin peräti 30 maahan.

Paholaisen päivä vie lukijan Lancashiren karuille nummille. Taikauskoiseen pikkukylään sijoittuva klaustrofobinen tarina kiertyy vuotuisen Devil’s Dayn ja siihen liittyvien rituaalien ympärille. Perheessä sattunut kuolemantapaus, Paholaisen päivän rituaalit ja lampaiden kokoaminen laitumilta hitsaavat tiivistä yhteisöä pitämään kiinni perinteistään ja jo vuosisatoja ruokitusta taikauskostaan.

Nälkämaa sijoittuu Yorkshireen ja noudattaa hurleymäisen goottiromaanin kaavaa: maaseutumiljöö, eristyneisyys, pahaenteisyys, taikausko, kansanuskomukset, uhri ja luonnon pimeä puoli. Hyvässä uskossa Richard ja Juliette muuttavat maaseudun rauhaan. Mutta kun heidän pieni poikansa kuolee, elämä luisuu piinaavaksi painajaiseksi.

Filmatisoinnit:
Hurleyn The Loney -romaaniin perustuva kokoillan elokuva (1917).
Nälkänummi-romaaniin pohjautuva kauhuelokuva Starve Acre (2023).
Myös Devil’s Dayn oikeudet TV-sarjaan on hankittu.

Suomennetut teokset (WSOY):
Hylätty ranta, 2016, suomentanut Jaakko Kankaanpää (The Loney, 2014)
Paholaisen päivä, 2018, suomentanut Jaakko Kankaanpää (Devil’s Day, 2017)
Nälkänummi, 2020, suomentanut Jaakko Kankaanpää (Starve Acre, 2019)

Lue lisää