Asko Sahlberg

Göteborgissa asuva Asko Sahlberg on syntynyt Heinolassa 30. syyskuuta 1964. Paikkakuntia hänen matkansa varrelle on jäänyt niin paljon, että hän kokee itsensä juurettomaksi. Työskenneltyään vuosikymmenen media-alalla toimittajana ja loppuvaiheessa lehdenkustantajana Sahlberg muutti suuntaa – hän vietti joitakin vuosia Suomessa kiertelevää elämää, teki silloin tällöin erilaisia hanttitöitä ja etsi yhteiskunnan odotuksista piittaamatta omaa tietään. Sen hän sanoo löytäneensä esikoisteoksensa Pimeän ääni kautta; lapsuudesta asti kumpuava kutsumus toteutuu hänen pyrkimyksessään luoda ura ammattikirjailijana.

Nykyisin Sahlberg viettää pienimuotoista, hiljaista ja vaatimatonta omakotitaloelämää. Hän kirjoittaa pienessä, työtiloiksi kunnostamassaan mökissä suojeltuun lehtoalueeseen rajoittuvan tontin perällä. Keskustan sijaan hänellä on nykyisin tapana käydä kävelemässä ja istuskelemassa läheisessä merenrannassa ja hän kertoo myös että on ikääntyessään viehättynyt puutarhan hoidosta.
Kirjailija Sahlbergin keskeisin harrastus on kuitenkin istua kuuntelemassa tuulta ja sadetta.

[…] Sahlberg on etevä moniaistisen tunnelman tiivistäjä. Hän tihentää sävyt, kuvailee suorastaan sillanpääläisin adjektiivein (tuijottajan ”luometon” katse) pelkäämättä ja päätymättä banaaliin maalailuun.
– Matti Mäkelä, Aamulehti

Lue lisää
 • Finlandia-palkintoehdokkuus

  2001 teoksesta Eksyneet, 2004 teoksesta Tammilehto, 2013 teoksesta Herodes
 • Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkuus

  2006 teoksesta Tammilehto
 • Savonia-palkintoehdokkuus

  2001, 2002, 2005
 • Savonia-palkinto

  2003 teoksesta Höyhen
 • Kalevi Jäntin palkinto

  2000 teoksesta Pimeän ääni
 • F. E. Sillanpää -palkinto

  1988 novellista Vanhan miehen paikka
Palkinnot ja ehdokkuudet