Katja Kettu

Kirjailija ja animaatio-ohjaaja Katja Kettu (s. 1978) on laaja-alainen taiteilija, joka hahmottaa maailmaa sanojen ja kuvien kautta. Hän suhtautuu kirjoittamiseen siten, että se on käännöstyötä todellisuudesta toiseen mahdolliseen todellisuuteen.

Hän on kotoisin Rovaniemeltä, valmistunut Turun Taideakatemiasta animaatio-ohjaajaksi ja opiskellut Tampereen yliopistossa kotimaista kirjallisuutta. Sittemmin Tallinnan ja Lontoon kautta Helsinkiin päätynyt Kettu opettaa käsikirjoitusta, tekee musiikkivideoita ja työskentelee freelancerina kirjoittamisen ja elokuvan parissa.

Ketun tekstissä vuorottelevat kaunis ja ruma, ylevä ja alhainen. Hänen omintakeisessa tavassaan käyttää kieltä on pohjoisen groteskia perinnettä mutta myös ripaus maagista realismia.

Kettu pitää itseään paitsi murheen humoristina myös feministinä ja ihmisenä. Hän pitää hiljaisuudesta ja haaveilee vielä kerran omistautuvansa koiransa onnelle.

Kettu on Nuoren Voiman Liiton hallituksen jäsen, Animaatioklinikan varapuheenjohtaja, Animaation Apupyöran hallituksen jäsen ja kuuluu kulttuuriryhmä Kiilaan. Hän on myös Helsingin Kirjailijaseuran ja Lapin Kirjallisuusseuran jäsen.

Osta Ketun kirjat Adlibriksesta

Lue lisää
  • Kalevi Jäntin palkinto

    2011 teoksesta Kätilö
  • Runeberg-palkinto

    2012 teoksesta Kätilö
Palkinnot ja ehdokkuudet