Jean M. Untinen-Auel

Jean M. Untinen-Auel on syntynyt Chicagossa 18. helmikuuta 1936. Hänen sukujuurensa ovat Suomessa: kaikki hänen neljä isovanhempaansa ovat suomalaissiirtolaisia. Hänen isänisänsä Justus Untinen muutti Amerikkaan Raahen seudulta 1900-luvun alkupuolella ja kuoli 1918 suuren influenssaepidemian aikaan. Auelin Niilo-isä jäi kolmentoista ikäisenä perheen vanhimmaksi mieheksi.

Untinen-Auel meni naimisiin 18-vuotiaana. 25-vuotiaana hän oli jo viiden lapsen äiti ja teki toimistotyötä. Työn ohella hän kirjoitti runoja ja opiskeli iltaisin. Hän työskenteli myös teknisenä kirjoittajana.

Vuonna 1976 neljänkymmenen iässä Untinen-Auel suoritti kaupallisen alan yliopistotutkinnon ja sai luottopäällikön paikan pankista. Hän kaipasi kuitenkin elämäänsä jotain uutta ja jätti työpaikkansa vuonna 1977, tietämättä vielä tarkkaan mihin ryhtyisi, ja vähitellen Cro-Magnon-tyttö Aylan tarina alkoi muotoutua. Sitä työstäessään Untinen-Auel teki paljon tutkimustyötä ja opiskeli myös kirjoittamista alkeista lähtien.

Alun perin novelliksi suunnitellusta tarinasta kasvoi moniosainen Maan lapset -sarja. Sarjaa on myyty koko maailmassa 34 miljoonaa kappaletta, ja se on käännetty 28 kielelle. Sarjan ensimmäisen osan pohjalta tehtiin myös elokuva vuonna 1986.

Jean M. Untinen-Auel vieraili Suomessa 1980-luvun alussa. Toisen Suomen-visiittinsä hän teki syyskuussa 2002.

Lue lisää