Joni Pyysalo

Joni Kristian Pyysalon (2.5.1974, Turku, FM) esikoisrunokokoelma Jätän tämän pimeän kalustamatta voitti Suomen Kirjailijaliiton esikoiskirjapalkinnon ja oli HS:n kirjallisuuspalkintoehdokkaana. Novellikokoelma Ja muita novelleja oli Runeberg-palkintoehdokkaana vuonna 2011. WSOY on julkaissut myös Pyysalon runoteokset Parittelun jälkeinen selkeys, Kuolema, rakkaus ja lisälaitteet, Ostetaan myydään sekä romaanin Alaska. WSOY julkaisee romaanin Putoamispaikka lokakuussa 2021. Vuonna 2013 hänelle myönnettiin WSOY:n kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinto monipuolisesta ja korkeatasoisesta työstä kirjallisuuden hyväksi.

Pyysalon runoja ja novelleja on käännetty usealle kielelle, ja sävelletty muun muassa reformaation 500-vuotisjuhlaan tilattuun Pauliina Isomäen Vuorisaarnaoratorioon. Runoja on esitetty muun muassa Radioteatterin, Kom-teatterin, Teatteri Avoimien ovien, Joensuun kaupunginteatterin ja Kajaanin runoviikkojen esityksissä.

Pyysalo on työskennellyt Suomen Kuvalehden kriitikkona, Ylen kulttuuritoimittajana, Parnasson avustajana, Turun Sanomien pääkirjoitussivun kolumnistina, freelancer-kustannustoimittajana, Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen (LIWRE) puheenjohtajana ja luovan kirjoittamisen opettajana mm. Turun yliopistossa. Hän on toiminut myös monissa kirjallisuuskentän edustustehtävissä, kuten Jarkko Laineen seuran puheenjohtajana, Suomen Kirjailijaliiton johtokunnan jäsenenä sekä Aleksis Kivi-, Jarkko Laine-, Kirsi Kunnas-, Runeberg- ja EU:n kirjallisuuspalkinnon palkintoraadEissa.

Pyysalon tuotantoon kuuluu myös radion ja television kirjallisuusohjelmia, kirjailijahaastatteluja, artikkeleja, aforismeja, kirjallisuuskatsauksia ja biografiatekstejä. Niitä ovat julkaisseet mm. SK, Kansallisbiografia, Mitä missä milloin, Parnasso, Ylen verkkosivut, Nuori Voima, Mot Mot -vuosikirja, Kirjailija-lehti, Helsingin kirjamessujen messulehti, Kritiikin uutiset, Fenix, Tuli & Savu, Kerberos, Books of Finland, Ylioppilaslehti, Turun Sanomat, Lumooja, Peilikuva ja Sammakon Sanomat. Pyysalo on kirjoittanut Turku 2011 -kulttuuripääkaupunkihakemuksen, perustanut Jarkko Laine -kirjallisuuspalkinnon ja toimittanut esimerkiksi Jarkko Laineen ja Markku Innon teoksia. Hän harrastaa uimista, rantalentopalloa, keräilyä ja saamelaiskäsitöitä.

Lue lisää