Silja Sillanpää

Silja Sillanpää (s. 1975) on vapaa käsikirjoittaja, kirjailija ja esiintyjä. Hän on tehnyt ammatikseen lastenkulttuuria vuodesta 1999. Sillanpää on käsikirjoittanut Yleisradion lastenohjelmille niin draamaa kuin juontoja, musiikkisarjoja ja animaatioitakin. Sillanpään luoma Katti Matikainen on seikkaillut Pikku Kakkosessa vuodesta 2004. Seikkailusarja Syrhämästä tuli sukupolvikokemus 2000-luvun alussa.

Sillanpää on kirjoittanut viisi lastenkirjaa sekä oppikirjoja, lastenmusiikkia ja -näytelmiä. Koko uransa ajan Sillanpää on esiintynyt lastentapahtumissa ympäri Suomea ja saanut jutella tuhansien lasten kanssa kasvotusten.

Syksyllä 2020 käynnistynyt Salasaaren seikkailijat on Ylen lastenohjelmien ensimmäinen suuri seikkailusarja sitten Syrhämän. Sillanpää on kirjoittanut ja henkilöohjannut sarjan 40 jaksoa.

”Halusin luoda hyvän mielen maailman, jossa tapahtuu mukavia yllätyksiä. Sellaisen paikan, jossa aina uskalletaan auttaa apua tarvitsevaa ja tarttua yhdessä toimeen. Salasaarella jokainen on sopiva sellaisena kuin on”, Sillanpää kuvailee.

Kuvakirja on ollut Sillanpään pitkäaikainen unelma. Tv-sarjan tapaan Salasaaren salaisuudet (WSOY, 2021) osallistaa lukijaa ja kutsuu seikkailuun.

 

Sillanpää rakastaa runsaita, upottavia tarinamaailmoja ja vinoja hahmoja, jotka ilmaisevat suoraan. Lasten tapa ymmärtää asioita on hänelle jatkuva ihailun ja opin kohde.

Kirjoittaessaan Sillanpään on saatava katsoa kauas ja nähtävä luontoa. Avoin taivas auttaa ajatuksia lentämään, vesi saa ne virtaamaan. Hänen työhuoneensa ikkunasta pilkottaa Tuusulanjärvi.

Sillanpäälle tärkeimmät asiat ovat perhe, kesämökki kosken rannassa ja unelma talvista aurinkoisella tulivuorisaarella.

Lue lisää
  • Suuren Suomalaisen kirjakerhon tunnustuspalkinto 2005

  • Tampereen kaupungin luovan kirjallisuuden palkinto 2004

Palkinnot ja ehdokkuudet