Anniina Mikamalle vuoden 2022 Topelius-palkinto – raati kuvaa Myrrystä yhtä aikaa klassiseksi ja uunituoreeksi fantasiaromaaniksi

14.1.2022

Anniina Mikaman nuortenromaani Myrrys on valittu vuoden 2022 Topelius-palkinnon voittajaksi. Mikama voitti palkinnon myös vuonna 2019 teoksellaan Taikuri ja taskuvaras.

Palkintoraati perustelee Myrryksen valintaa näin:

”Anniina Mikaman Myrrys on kansanperinteestä ammentava ylistyslaulu suomalaiselle luonnolle. Tarinan päähenkilö on orpo Niilo-poika, joka päätyy pelottavan ja mahtavan myrryksen, tietäjän, oppipojaksi. Myrrys on fantastisen upealla kielellä kirjoitettu seikkailu, jonka maailma tulee lukijan lähelle: tarinaan uppoutuessaan voi suorastaan kuulla korpimetsän huminan ja oksien rasahdukset askelten alla. Myrrys on teoksena ajaton. Aihepiirinsä, sujuvan kerrontansa ja mieleenpainuvien hahmojensa ansiosta kirjassa on aineksia aikansa klassikoksi.

Raatiimme teki erityisen vaikutuksen Mikaman kertojantaidot. Myrrys nielaisi meistä jokaisen maailmaansa heti ensimmäisillä sivuillaan. Tarina kasvaa lukuromaaniksi, joka on niin elävästi kirjoitettu, että miljöötä ei voi erottaa henkilöhahmoista. Mikaman luontohavaintojen tarkkuus ja täsmällisyys ovat vertaansa vailla, mutta ennen kaikkea hän on tarinankertoja. Anniina Mikama kutoo orpopojan kasvutarinaan annoksen suomalaista mytologiaa. Lopputuloksena on samaan aikaan perinteinen ja uunituore fantasiaromaani.”

Vuodesta 1946 lähtien jaettu Topelius-palkinto myönnetään korkeatasoiselle nuortenkirjalle. Palkinnon jakaa Suomen Nuorisokirjailijat ry, ja Kopioston tukema palkintosumma on tänä vuonna 2022 euroa. Voittaja valittiin vuoden 2021 aikana ilmestyneistä kotimaisista nuortenkirjoista. Raatiin kuuluivat kriitikko, toimittaja, lukutaidon opettaja ja raadin puheenjohtaja Aleksis Salusjärvi, kirjastotyöntekijä ja lukuaktivisti Henriika Tulivirta ja suomen kielen opettaja Marja Majuri.

  • Lisätietoja: Suomen Nuorisokirjailijat ry:n puheenjohtaja Netta Walldén, p 040 744 0554 tai walldennetta@gmail.com
  • Anniina Mikaman haastattelupyynnöt: Viestintäpäällikkö Liisa Aalto, liisa.aalto(at)wsoy.fi, puh. 050 473 3377
  • Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi