Antti Heikkisen Latu on vuoden urheilukirja

1.2.2022

Vuoden urheilukirja 2021 -palkinto on myönnetty Antti Heikkisen romaanille Latu. Urheilumuseon nimeämä raati nostaa perusteluissaan voittajateoksen ansioiksi taitavan ja moniulotteisen kerronnan, johon historiallinen aineisto yhdistyy luontevasti. Teos on yhtä aikaa mestarillinen kaunokirjallinen taideteos ja maailmanmestarihiihtäjä Pauli Pitkäsen laaja muistokirjoitus, lähes elämäkerta.

Vuoden urheilukirja -palkintoraatiin kuuluvat puheenjohtajana Esko Heikkinen sekä jäseninä Juha Kanerva, Kristiina Kekäläinen, Susanna Luikku ja Mika Wickström. Vuoden urheilukirja on nimetty vuodesta 1980 alkaen. Nykyisen kiertopalkinnon on lahjoittanut nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén.

Latu on tositapahtumiin ohjautuva kertomus nilsiäläisen maailmanmestarihiihtäjän Pauli Pitkäsen rosoisesta elämästä. Se kertoo korvessa kasvaneen miehen noususta menestykseen, 1930-luvun urheiluhurmoksesta ja sankaruuden hinnasta.

Arvostelukappaleet os. tiedotus@wsoy.fi

Antti Heikkinen on nilsiäläinen teatterintekijä ja kirjailija, joka on tunnettu muun muassa romaaneistaan Pihkatappi, Mummo ja Kehveli sekä Juice Leskisestä, Heikki Turusesta, Jaakko Teposta, Kalle Päätalosta, Kari Tapiosta ja Ponssen perustajasta Einari Vidgrenistä kirjoittamistaan elämäkerroista.

www.wsoy.fi