Bob Dylanin Nobel-palkitut sanoitukset julkaistaan Suomessa – Dylanin muistelmat myös jälleen saatavilla

20.10.2016

Yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä Bob Dylan palkittiin vuoden 2016 Nobelin kirjallisuuspalkinnolla uudenlaisen runollisen ilmaisun tuomisesta amerikkalaiseen lauluperinteeseen. Yksi aikamme tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista lauluntekijöistä tunnetaan muun muassa klassikkokappaleistaan Blowin’ in the Wind, Mr. Tambourine Man, Like a Rolling Stone, Knocking on Heaven’s Door, Hurricane ja Make You Feel My Love.

Dylanin Nobel-palkitut sanoitukset julkaistaan Suomessa 24.11.2016. Sanat 1961–2012 sisältää kaikki Dylanin omat sanoitukset, jotka on julkaistu hänen studioalbumeillaan. Jatkuvasta tekstien ja kappaleiden uudelleen työstämisestä tunnettu Dylan on muokannut kymmeniä sanoituksiaan, jopa kaikkein rakastetuimpiaan, kirjaa varten uuteen uskoon. Kuvitetun kokoelman suomenkielisen esipuheen on kirjoittanut Hector. Dylanin sanoitukset ovat teoksessa englanniksi.

Intiimissä ja rehellisessä muistelmiensa ensimmäisessä osassa Dylan käy läpi uraansa aina 1980-luvulle saakka. Kun Robert Zimmerman saapui New Yorkiin keskitalvella vuonna 1961, hän ei ollut vielä varma taiteilijanimestään saati kirjoittanut ensimmäistäkään kuolemattomista lauluistaan. Tavoite hänellä oli kuitenkin selvä: hän halusi tavata folklaulaja Woody Guthrien ja jatkaa lauluntekijöiden perinnettä.

Muistelmissaan Dylan näyttäytyy tavallisena kuolevaisena uransa kriittisimmissä vaiheissa. Kirjan sivuilla hän nousee suosioon, ajautuu taiteelliseen kriisiin ja lähtee etsimään täysin uutta ilmaisutapaa itselleen. Muistelmat on suomentanut Erkki Jukarainen.

Bob Dylan syntyi Robert Allen Zimmerman -nimisenä Minnesotan Duluthissa 24. toukokuuta 1941. Hän nousi folkmusiikin tähdeksi ja sukupolvensa äänitorveksi 1960-luvun alkupuolella. Siirtyminen sähköiseen kitaraan 1960-luvun jälkipuoliskolla koettiin folkpiireissä skandaalina ja petturuutena, mutta se synnytti monia rockmusiikin klassikoiksi tunnustettuja kappaleita ja levyjä. Hän on julkaissut lähes 40 studioalbumia, joita on myyty yhteensä yli 120 miljoona kappaletta ympäri maailman. Vuonna 2008 Dylanille myönnettiin Pulitzer-palkinto lähtemättömästä jäljestä amerikkalaiseen kulttuuriin sekä vuonna 2012 Yhdysvaltojen presidentin vapaudenmitali.

Lue lisää: Muistelmat – Osa 1 | Sanat 1961–2012

Lisätietoja:
Joni Strandberg | kustannuspäällikkö | WSOY
joni.strandberg@wsoy.fi | 040 3567 569

Ari Elo | tiedottaja | WSOY
ari.elo@bonnierbooks.fi | 040 5460 235

Arvostelukappaleet:
tiedotus@wsoy.fi