Botnia-palkinto ensimmäistä kertaa lastenkirjalle – Isoaron ja Malliuksen voittajateos kertoo surusta ja selviämisestä

25.10.2021

Viidettä kertaa jaetun Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi on valittu Anna Elina Isoaron ja Mira Malliuksen lastenkirja Sinä yönä tuli talvi (WSOY 2021).

Oulun kirjailijaseuran myöntämän Botnia-palkinnon tämän vuoden voittajaksi valittu Sinä yönä tuli talvi -kirja käsittelee lapsen syntymää ja kuolemaa isoveljen näkökulmasta. Kirjoittaja Anna Elina Isoarosta ja kuvittaja Mira Malliuksesta tuli työpari yhdistävän surukokemuksen kautta, ja he ovat kirjallaan halunneet avata ja laajentaa keskustelua kuolemasta.

Botnia-palkintoraati kiittää teosta tärkeän ja vaikean aiheen käsittelemisestä koskettavasti, uskottavasti ja ilman osoittelua:

”Näkökulma on kuvattu isoveljen silmin mutta aikuisen tuskaa kohti katsoen. Huomionarvoista on se, että Isoaro ja Mallius eivät vähättele lasta kokijana eivätkä lukijana. Teos on korkeatasoista lastenkirjallisuutta, mutta vaikuttaa myös aikuiseen lukijaansa erityisellä tavalla. Empatiasta ja menetyksestä kertovan kirjan kohderyhmä, jolle aihe on henkilökohtainen, on ehkä tavallista pienempi mutta sitäkin tärkeämpi. Isoaron ja Malliuksen tarina toimii myös universaalina viestinä.”

Raadin muodostivat tänä vuonna Satu Koho (puheenjohtaja), Pia Kaitasuo, Jaana Märsynaho, Juha Vähäkangas, Simo Sahlman, Jukka Heinänen ja Jyrki Korpua.

Botnia-palkinto on 10 000 euron arvoinen ja se myönnetään Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin olevan tai siellä asuvan tekijän teokselle. Syksyisin jaettavan palkinnon ehdokaslistalle kelpaavat teokset, jotka on julkaistu saman vuoden keväällä tai edellisen vuoden syksyllä. Palkintosumman lahjoittavat Oulun kaupunki ja Osuuskauppa Arina.

Lisätietoja palkinnosta antaa Oulun kirjailijaseura ry:n puheenjohtaja Antti Leikas, p. 040 5666 862.

Palkinnonjakotilaisuus pidetään Oulun pääkirjaston (Kaarlenväylä 3) Pakkalan salissa keskiviikkona 27.10.2021 klo 13. Tilaisuus on katsottavissa suorana lähetyksenä ja kahden viikon ajan tallenteena Oulun kaupunginkirjaston Youtube-kanavalla.

Voittajat esiintyvät myös Helsingin Kirjamessujen Lonna-lavalla torstaina 28.10.2021 klo 12.30.