Dalai-laman ja Desmond Tutun puheenvuoro hyvästä elämästä

26.9.2016

Kaikki meistä tavoittelevat onnea. Mutta mitä me oikeastaan tarkoitamme puhuessamme onnellisuudesta? Tiibetin hengellinen johtaja Dalai-lama ja Etelä-Afrikan emeritusarkkipiispa Desmond Tutu pohtivat uudessa teoksessaan elämänmyönteiseen tapaansa onnen ja ilon syvintä olemusta.

Vuonna 2015 Tutu matkusti Dalai-laman 80-vuotispäiville. Matkan tarkoitus oli myös työstää kirjaa hyvän elämän salaisuudesta. Miehet uskoutuivat toisilleen, muistelivat vastoinkäymisiään, maanpaossa vietettyjä vuosikymmeniä, mutta myös kujeilivat toistensa kustannuksella ja opastivat toisiaan. Kumpikin kysyi toiselta, miten tämä oli onnistunut säilyttämään ilon ja elämänmyönteisyyden kaikista koettelemuksista huolimatta.

Lopputulema on selvä: onnea ei voi omistaa vaan se syntyy ilon, rakkauden ja myötätunnon liitosta. Ensimmäisessä yhteiskirjassaan Dalai-lama ja Tutu antavat lukijoille käytännönläheisiä vinkkejä kestävään iloon ja hyvään elämään.

Dalai-lama eli Tenzin Gyatso (s. 1935) on Tiibetin buddhalaisten hengellinen johtohahmo. Hän on asunut maanpaossa Intiassa vuodesta 1959. Dalai-lama palkittiin vuonna 1989 väkivallattoman rauhantyön edistämisestä Nobelin rauhanpalkinnolla. Hän on kirjoittanut lukuisia kirjoja henkisestä kasvusta, hyvästä elämästä sekä tieteellisen ja buddhalaisen maailmankatsomuksen yhteensovittamisesta.

Desmond Tutu (s. 1931) on Etelä-Afrikan anglikaanisen kirkon arkkipiispa. Hän tuli tunnetuksi 1980-luvulla apartheidin vastustajana ja on sittemmin jatkanut työtään maailmanlaajuisesti ihmisoikeuksien puolestapuhujana. Tutu palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 1984.

Douglas Abrams on kirjailija, toimittaja ja kirjallisuusagentti. Hän on kirjoittanut Desmond Tutun kanssa useita kirjoja.

Dalai-lama, Desmond Tutu & Douglas Abrams: Ilon kirja – Ystävyydestä, rakkaudesta ja hyvästä elämästä
Alkuperäisteos: The Book of Joy – Lasting Happiness in a Changing World
Suomentanut: Tommi Uschanov
WSOY | sidottu | 276 s.

Arvostelukappaleet:
tiedotus@wsoy.fi

Lisätiedot:
Ari Elo, tiedottaja, WSOY
ari.elo@bonnierbooks.fi