Freestyle Topelius-ehdokkaana ja Laske salaa kymmeneen -, Saapastalon Aurora ja pelkojen pelko – sekä Rauniokaupungin lapset -teokset Arvid Lydecken -ehdokkaina

27.11.2023

Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintojen ehdokkaat on valittu vuonna 2023 ilmestyneistä lasten – ja nuortenkirjoista. Kumpaankin palkintoon on ehdolla viisi kirjaa, ja mukana ovat WSOY:ltä teokset Freestyle, Laske salaa kymmeneen, Saapastalon Aurora ja pelkojen pelko sekä Rauniokaupungin lapset.

Topelius-palkinto myönnetään korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto korkeatasoiselle lastenkirjalle. Palkinnot myöntää Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry (entinen Nuorisokirjailijat ry).
 
Raati kuvaa Topelius-ehdokkaaksi valittua Dess Terentjevan Freestyle-säeromaania näin:

”Terentjevan lennokkaassa säeromaanissa käsitellään ystävyyden merkitystä ja oman seksuaalisuuden etsimistä ja löytämistä. Säeromaanin vapaamuotoinen tyyli mahdollistaa monipuolisesti erilaisten tunteiden ja tilanteiden kuvaamisen, aina nuoruuden epävarmuuksien kokemuksista tanssin vapauttavaan voimaan. Freestyle on upeasti toimiva sisällön, tyylin ja muodon kokonaisuus. Katutanssin rytmeissä kulkeva teos tempaa lukijan vastustamattomasti mukaansa.”

Arvid Lydecken -ehdokkaaksi valittu Laura Lähteenmäen Laske salaa kymmeneen saa kehuja isoksi kasvamisen mutkikkuuden kuvaamisesta:

”Romaanissa tavoitetaan hienosti hetket, jolloin lapsuus on jäämässä taakse ja edessä häämöttää nuoruus. Se kuvaa Myy-tytön ulkopuolisuuden tunteita tyttöjen kaveruuskiemuroissa ja tutustumista naapuriin muuttaneen omalaatuiseen poikaan. Kasvamisen ja ystävyyden mutkikkuus punoutuu hienolla tavalla huikaiseviin, mielikuvituksen täyteisiin leikkeihin. Lähteenmäki kertoo valloittavasti tärkeydestä olla juuri sellainen kuin sisimmässään tuntee.”

Taru Viinikaisen kirjoittamaa ja Silja-Maria Wihersaaren kuvittamaa Saapastalon Aurora ja pelkojen pelko -saturomaania Arvid Lydecken -raati kuvaa kauniiksi ja lumoavaksi: 

”Kiehtova saturomaani vanhassa saappaassa isoäitinsä kanssa asuvasta piiskuhäntäoravasta. Saapastalon Aurorassa on jotain perinteisellä tavalla kaunista, se suorastaan pursuaa satujen ja tarinoiden lumoa, on täynnä tunteiden vuoristorataa. Tosipaikan tullen pikkuruinen päähenkilö voittaa pelkonsa ja hänestä löytyy urhea sankari, joka muiden vuoksi uskaltautuu vaaraan ja samalla saa arvaamattoman palkinnon.”

WSOY:n kolmas tämän vuoden Arvid Lydecken -ehdokas on Roope Lipastin Rauniokaupungin lapset:

”Mukaansatempaava historiallinen romaani, joka herättää vanhan pääkaupunkimme historian eloon. Lipasti sekoittaa seikkailutarinassaan ansiokkaasti faktaa ja fiktiota. Eletään Turun tulipalon jälkeistä talvea, ihmiset yrittävät jälleenrakentaa ja selvitä. Kaikesta huolimatta lapsilla on aikaa myös seikkailla ja selvittää varastettujen aarteiden kohtaloa. Romaani kertoo yhteisöllisyyden ja jakamisen voimasta sekä lasten ehtymättömästä elinvoimasta vaikeissakin olosuhteissa.”

Muut vuoden 2023 Topelius-ehdokkaat ovat:

  • Sanna Isto: Näkymättömät (Tammi)   
  • Jukka Behm: Ihmepoika Leon (Tammi) 
  • Magdaleena Hai: Sarvijumala  (Otava)
  • Hanna van der Steen: Hylätyt (Kvaliti) 

Muut vuoden 2023 Arvid Lydecken -ehdokkaat ovat:   

  • Riina Katajavuori, Jani Ikonen: Einarin elokuu (Enostone)
  • Ilja Karsikas: Myrsky & Valo (S&S)

Ehdokkuudet julkistettiin Jyväskylän Kirjamessuilla 26.11.2023.