Helena Ruuskan Hugo Simberg sekä Ville Similän Ja Mervi Vuorelan Ulta Bra Tietokirjallisuuden Finlandia–ehdokkaiksi

5.11.2018

Helena Ruuskan Hugo Simberg – pirut ja enkelit ja Ville Similän ja Mervi Vuorelan Ultra Bra – sokeana hetkenä on valittu vuoden 2018 Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaiksi. Palkinto on suuruudeltaan
30 000 euroa ja se annetaan ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle. Palkinto jaetaan 28.11.

Palkintolautakunnan perustelut:

Helena Ruuska: Hugo Simberg – pirut ja enkelit

Tämä elämäkerta tuo kohteensa persoonan upeasti esiin. Hugo Simbergin teokset kulkevat tekstissä saumattomasti mukana ja avautuvat kirjan kautta uudella tavalla. Kirjoittajan perehtyneisyyden näkee joka sivulta: jokainen tiedonhippunen on saatettu taitavasti yhteen. Teos on myös herkkävireinen ajankuva 1800- ja 1900-luvun vaihteesta.

Ville Similä ja Mervi Vuorela: Ultra Bra sokeana hetkenä

Täyteläisesti kirjoitettu teos antaa kokonaiskuvan paitsi yhdestä sukupolvensa merkittävimmästä yhtyeestä myös taiteen tekemisestä ja vuosituhannen vaihteen nuorisokulttuurista. Teksti kulkee hyvien kysymysten kautta sortumatta missään kohtaa lajille tyypilliseen ongelmaan, fanittamiseen. Kirjoittajat ovat vanginneet Ultra Bran tarinan hienovireisesti ja saaneet sen soimaan.

Muut palkintoehdokkaat ovat Seppo Aalto: Kapina tehtailla. Kuusankoski 1918 (Siltala), Tuomas Aivelo: Loputtomat loiset (Otava), Kaisa Haatanen ja Sanna-Mari Hovi: Monarkian muruset. Kaiken maailman kuninkaallisia (Johnny Kniga) ja Risto Siilasmaa ja Catherine Fredman: Paranoidi optimisti. Näin johdin Nokiaa murroksessa (Tammi).

Ehdokkaat valitsi palkintolautakunta, johon kuuluvat viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Johanna Vesikallio puheenjohtajana ja jäseninä toimittaja Tuomas Kaseva ja kirjakauppias Heli Kuvaja.

Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee elokuvaohjaaja Virpi Suutari.

Haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Tuuli Leppänen, tuuli.leppanen@wsoy.fi, puh. 040 5646 734

Lehdistökappaleet: tiedotus@wsoy.fi