Helena Sinervolle Aleksis Kiven rahaston palkinto

9.10.2020

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Aleksis Kiven rahaston palkinto 2020 on myönnetty kirjailija Helena Sinervolle. Palkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa.

Vuoden 2020 Aleksis Kiven rahaston palkintoa myöntäessä palkintolautakunta korosti erityisesti sitä, miten Helena Sinervo on poikkeuksellisen monipuolinen kirjailija, jonka laajaan tuotantoon kuuluu runoteoksia, romaaneja, lastenkirjoja ja suomennoksia.

”Helena Sinervo liikkuu vaivattomasti eri kirjallisten muotojen välillä, siirtyy joka teoksessa uuteen aiheeseen, on vuoroin intiimi ja henkilökohtainen, vuoroin monilla äänillä puhuva ja yhteiskunnan ja maailman tilasta kiinnostunut. Hän vaihtaa lennossa vakavasta leikkisään ja metaforisesta konkreettiseen ja kokeilee monenlaisia tapoja käyttää sanoja, mutta säilyttää kuitenkin kirjallisen ominaisluonteensa, johon kuuluvat hellä ironia ja halu ymmärtää kaikkea, minkä ympärille hänen ajatuksensa ja kirjoituksensa kiertyvät”, summaa palkintolautakunnan puheenjohtaja dosentti Olli Löytty.

Helena Sinervon esikoisrunokokoelma oli Lukemattomiin vuonna 1994. Kaikkiaan hän on julkaissut 11 runokokoelmaa. Proosateoksia Sinervo on julkaissut neljä, Runoilijan talossa vuonna 2004 ja viimeisimpänä Tytön huone kuluvana vuonna. Lisäksi hän on julkaissut lastenkirjoja ja suomentanut kaunokirjallisuutta.

Helena Sinervo on aikaisemmin palkittu kirjallisesta työstään Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla 1997, Tanssiva karhu -palkinnolla 2001 ja 2011 sekä Finlandia-palkinnolla 2004. Lisäksi hän on saanut Agricola-palkintoraadilta kunniamaininnan Stéphane Mallarmén Nopanheiton suomennoksesta vuonna 2007. Valtion viisivuotinen taiteilija-apuraha Sinervolle myönnettiin 2010.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Aleksis Kiven rahastosta jaetaan palkintoja suomenkielisen kaunokirjallisen työn ja palkinnon saajan kirjallisen työn kunnioittamiseksi. Aleksis Kiven rahastosta on jaettu palkintoja ansioituneille suomalaisille kirjailijoille vuodesta 1936.

Rahaston palkintolautakuntaan ovat vuonna 2020 kuuluneet puheenjohtajana dosentti Olli Löytty (SKS) ja jäseninä näytelmäkirjailija Markku Hoikkala (Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry.), kirjailija Virpi Hämeen-Anttila (Suomen Kirjailijaliitto), professori Pirjo Lyytikäinen (Kordelinin säätiö) ja päätoimittaja Vesa Rantama (Suomen arvostelijain liitto) sekä lautakunnan sihteerinä SKS:n viestintäjohtaja Sirkka-Liisa Mettomäki.

Lisätietoja:
SKS, viestintäjohtaja Sirkka-Liisa Mettomäki, p. 040 580 4964, sirkka-liisa.mettomaki@finlit.fi, dosentti Olli Löytty, p. 045 126 7102