In memoriam: Menestyskirjailija Wilbur Smith

15.11.2021

Wilbur Smith kuoli lauantaina 13.11. kotonaan Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa. Smith oli 88-vuotias. Hän kirjoitti yli viisikymmenvuotisen kirjailijanuransa aikana 49 jännitysromaania, joita on käännetty yli 30 kielelle ja myyty yhteensä noin 140 miljoonaa kappaletta kautta maailman.

Smith syntyi Pohjois-Rhodesiassa, nykyisessä Sambiassa, tammikuun 9. päivänä vuonna 1933. Hänen ensimmäinen romaaninsa oli 1964 julkaistu Kun leijona metsästää (When the Lion Feeds). Smithin kirjat ovat jännityskirjallisuuden parhaimmistoa: niissä seikkailtiin mm. Afrikassa, muinaisessa Egyptissä, Intian valtamerellä ja Etelämantereella. Romaaneissa yhdistyi luontevasti luonto, seikkailu ja romantiikka. Parhaiten Smith tunnetaan Courtney- ja Egypti-sarjoistaan. Smithin oma elämä oli hänen sanojensa mukaan yhtä tapahtumarikas kuin kirjansa: hän oli mm. kokenut eränkävijä, omisti lentolupakirjan, ja oli erinomainen sukeltaja.

Kymmeniä Wilbur Smithin teoksia on myös suomennettu, viimeisimpänä lokakuussa ilmestynyt Courtneyn sota. Wilbur Smithin lukijat ympäri maailmaa jäävät kaipaamaan mestarillista tarinankertojaa.