Johanna Basfordin Meren syvyyksissä täydentää värityskirjavuoden

30.10.2015

Kun päivän työt on tehty, yhä useampi ottaa kaukosäätimen tai tabletin sijaan syliinsä värityskirjan. Maailman halutuimpien ja myydyimpien värityskirjojen takaa löytyy Johanna Basford, 32-vuotias skotlantilainen tekstiilisuunnittelija. Hänen värityskirjojaan on myyty maailmanlaajuisesti jo 10 miljoonaa kappaletta – vuoden mittaan niihin käytettävä paperikin on ennättänyt loppua useaan otteeseen.

Kesästä alkaen, jolloin väritysbuumi rysähti Suomeen, enimmillään kahdeksan kymmenestä tietokirjojen Mitä Suomi lukee -listan kärkikirjasta on ollut värityskirjoja. WSOY on julkaissut tänä vuonna neljä Johanna Basfordin värityskirjaa: Salainen puutarha, Salainen puutarha – 20 värityskorttia, Lumottu metsä sekä tänään ilmestyvä Meren syvyyksissä. Niiden ominaispiirteitä ovat käsin työstetyt tarkkapiirteiset kuvat, joihin on piilotettu värittäessä hahmottuvia yksityiskohtia, sekä paksu, päällystetty paperi, joka sallii värittämisen paperin molemmille puolille niin puukynillä kuin tusseillakin.

Johanna Basford saa inspiraationsa luonnosta, ei niinkään urbaanista ympäristöstä. Hänen isoisänsä oli Skotlannin länsirannikolla sijaitsevan Brodickin linnan puutarhuri, ja sekä puutarha että sitä ympäröineet metsät ovat toimineet Johannan ensimmäisten kirjojen inspiraationa. Johannan meribiologi-vanhemmilla sen sijaan oli kalankasvattamo, ja vanhempien kotoa löytyneet eläin- ja kasvitieteelliset kirjat ovat tarjonneet visuaalisia ärsykkeitä myös tuoreeseen Meren syvyyksissä -kirjaan.

Johanna Basford aloitti työuransa tekstiilisuunnittelijana sekä myöhemmin mainosgraafikkona tehden grafiikkaa mm. Starbucksille ja Nikelle. Hänen blogissaan julkaisemat tietokoneen taustakuvat herättivät alkujaan kustantamon kiinnostuksen, joskin ensin häneltä pyydettiin kuvitusta lastenkirjaan. Johanna Basford elää Skotlannin Aberdeenshiressä yhdessä tyttärensä ja miehensä James Wattin kanssa, joka on yksi BrewDog-panimon perustajista – ja entiseltä ammatiltaan kalastaja.

Linkkejä:

Johanna Basfordin värityskirjat #kirja-palvelussa.

Meren syvyyksissä (Lost Ocean) -video

 

Salainen puutarha, WSOY 2015
Salainen puutarha – 20 värityskorttia, WSOY 2015
Lumottu metsä, WSOY 2015
Meren syvyyksissä, WSOY 2015

Lisätietoja: Tuottaja Mari Nieminen mari.nieminen@bonnierbooks.fi
Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi