Johanna Venhon kaunokirjallisuuden Finlandia -ehdokkaaksi

7.11.2019

Johanna Venhon Ensimmäinen nainen on valittu vuoden 2019 kaunokirjallisuuden Finlandia -ehdokkaaksi. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja se annetaan tunnustuksena ansiokkaasta suomalaisesta romaanista. Palkinto jaetaan 27.11.

Palkintolautakunnan perustelut:

Venho, Johanna: Ensimmäinen nainen (WSOY)

Tarina on kerrottu uskottavasti, herkästi ja kauniilla kielellä. Sylvi Kekkosesta muotoutuu elävä ihminen ja hänen persoonastaan ymmärrettävä. Kirja kertoo yksinäisyydestä ja valinnoista, joita ihminen pyrkii selittelemään itselleenkin yhä uudelleen. Kuitenkin kaiken tuskan läpi heijastuu toivo, lämpö ja anteeksianto. Uhrautuvan ja älykkään Sylvin fiktiivinen ääni on tärkeä ja merkittävä.

Muut palkintoehdokkaat ovat: Pajtim Statovci Bolla (Otava), Hanna-Riikka Kuisma Kerrostalo (Like), JP Koskinen Tulisiipi (Like), Monika Fagerholm Vem dödade bambi? / Kuka tappoi bambin? (Förlaget /Teos), Mikko Rimminen Jos se näyttää siltä (Teos)

Palkintolautakunnan jäsenevät ovat Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís (pj.), Suomalaisen kirjakaupan myymäläpäällikkö Anne Ikonen ja elokuvatuottaja Rimbo Salomaa. Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Johanna Venhon Ensimmäinen nainen on historiallinen romaani Sylvi Kekkosesta. Se on romaani naisesta, joka löytää itsensä ja kirjailijanäänensä ja toivoo, että yhden elämän elettyään ehtisi vielä aloittaa toisen. Julkinen rooli kätki radikaalin Sylvin, joka oli yhtaikaa ujo ja rohkea, lempeä ja pisteliäs, turvallisuushakuinen emo ja kapinallisuutta suosiva feministi. Vaativassa asemassaan hän varjeli itsenäisyyttään ja säilytti omat ystävänsä. Kun yksi tärkeimmistä, kirjailija Marja-Liisa Vartio kuolee kesällä 1966, Sylvi lähtee Katerman mökin rauhaan. Toisaalla Sylvin toinen ystävä, kuvanveistäjä Essi Renvall pohtii Sylvin muoto- kuvaluonnoksen äärellä, miten ilmentää veistoksella Sylvin monitahoisuutta. Voiko toista koskaan todella tuntea ja entä jos ei pääsekään kasvamaan omaan mittaansa?

Lehdistökappaleet: tiedotus@wsoy.fi

Haastattelupyynnöt:
Viestintäpäällikkö Tuuli Leppänen, tuuli.leppanen@wsoy.fi, puh. 040 5646 734