Jukka Behmin Pehmolelutyttö Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkintoehdokkaaksi

8.11.2017

Pehmolelutyttö

Pehmolelutyttö -kirjan kansi

Jukka Behmin Pehmolelutyttö on valittu vuoden 2017 Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia –palkintoehdokkaaksi.

Raadin perustelut ehdokkuudelle:

Tärkeä mutta järkyttävä kuvaus tyttöjen kohtaamasta ahdistelusta ja häirinnästä. Kirja kuvaa osuvasti, millaisena aikuisten maailma näyttäytyy nuorten silmin. Teos muistuttaa, kuinka viattomasti nuori voi ajautua hyväksikäytön uhriksi ja miten vaikeaa vanhempien on ymmärtää teini-ikäisten mediamaailmaa. Kirjoittaja asettuu päähenkilön puolelle ja puolustaa tyttöjen oikeutta seksuaalisuuteen.”

Pehmolelutyttö on riipivän ajankohtainen ja herkkä kuvaus aikamme nuorille asettamista paineista. Emilialla on salaisuus, jonka hän kertoo vain pehmoleluilleen. Hän myy aikaansa miehille – tuntemattomille aikuisille miehille, jotka ihailevat hänen kuviaan netissä. Rahanteko tuntuu ällistyttävän helpolta.

Pehmolelutytön silmin raikkaan analyysin kohteeksi joutuvat niin oma perhe kuin kaveritkin, koko nykyhetki, jossa aikuiset koettavat olla nuoria ja nuoret aikuisia. Pikkuhiljaa Emilia sukeltaa yhä syvemmälle peliin, jossa kuvittelee olevansa vallankäyttäjä, kunnes on kadota itseltään.

”Behm tavoittaa — ainakin keski-ikäisen lukijan silmin arvioituna — tekstiinsä vakuuttavasti nuoren ihmisen äänen ja sinne tänne poukkoilevat ajatukset. Kirja ehkä luokitellaan nuortenkirjaksi, mutta sen lukeminen on silmiä avaavaa myös aikuisille.”
– Marjo Jääskä, Etelä-Saimaa

”Jukka Behmin Pehmolelutyttö sukeltaa vaikeaan aiheeseen, sosiaalisen median mahdollistamaan niin sanottuun liiketoimintaan, joka luiskahtaa usein laittomuuksien puolelle. Nelikymppinen mieskirjailija on onnistunut eläytymään uskottavasti epävarman teinitytön sielunmaisemaan.”
– Laura Kuivalahti, Maaseudun tulevaisuus

Jukka Behm (s.1973) on kirjailija ja toimittaja. Hänen esikoisromaaninsa Dr. Mumbai voitti Tammen ja Bonnierin pohjoismaisen romaanikilpailun 2007. Muita romaaneja ovat Matkoilla (2009) sekä Intiaan sijoittuvat dekkarit Lahjoja norsujumalalle (2013) ja Viallinen valkaisuvoide (2016). Behm on julkaissut myös tietokirjoja sekä novelleja eri kokoelmissa. Behmin nuortenromaani Pehmolelutyttö voitti Werner Söderström Osakeyhtiön ja WSOY:n kirjallisuussäätiön Tuhat ja yksi tarinaa nuoruudesta -kirjoituskilpailun 2017.

Lisätiedot: kustantaja Paula Halkola, paula.halkola@wsoy.fi, 050 341 4210
Haastattelupyynnöt: viestintäpäällikkö Ina Westman, ina.westman@wsoy.fi, 040 5544 543
Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi