Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinto Katri Naukarille

2.12.2021

Kalevi Jäntin säätiön kirjallisuuspalkinnon vuonna 2021 saa Katri Naukari esikoisromaanillaan Yhden puun tuho.

Palkintolautakunnan perustelut:

Katri Naukari, Yhden puun tuho (WSOY)

Katri Naukarin (s. 1984) matkakertomus Yhden puun tuho on laaja esseistinen romaani maailmanlopun myyteistä, japanilaisesta estetiikasta, luksuskuluttamisesta, luontoterapiasta ja nykyihmisen omavalintaisesta yksinäisyydestä. Ilmastoahdistus, esineellistynyt luontosuhde ja kulutushysteria vaivaavat romaanin nuorta kertojaa, joka samalla suree aivan toisenlaisessa maailmassa eläneen isänsä kuolemaa. Kertojan itseironia kohdistuu hänen mahdollisuuteensa matkustella ykkösluokassa eksklusiivisiin kulttuuri- ja luontokohteisiin: tietoisena omasta hiilijalanjäljestään hän on huolissaan maailman tilasta mutta samalla nauttii masokistisesti matkastaan kuluttamisen valintataloksi muuttuneessa maailmassa. Katri Naukari yhdistää elegantisti filosofisen ja esseistisen esitystavan romaanimuotoon, johon on upottanut lopun aikojen tarinansa.

Kalevi Jäntin säätiö jakaa tänä vuonna neljä kirjallisuuspalkintoa, muut palkitut ovat Sanna Puutonen Sydänmuuri (Otava), Pauli Tapio Tyhjä, suuri ja öinen (Poesia) ja Joonatan Tola Punainen planeetta (Otava). Palkintosumma on yhteensä 72.000 euroa eli jokainen palkittu saa 18.000 euroa.

Säätiön palkintolautakuntaan kuuluvat puheenjohtajana, kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko ja jäseninä VTT Anna Alanko, kriitikko Mervi Kantokorpi, professori Jyrki Nummi, kustantaja, fil. tri h.c. Touko Siltala ja runoilija ja taiteilijaprofessori Saila Susiluoto.

WSOY:n pääjohtaja, professori Jalmari Jäntti ja rouva Hildur Jäntti perustivat vuonna 1942 säätiön ja kirjallisuuspalkinnon nuorena kuolleen poikansa muistoksi. Säätiön tarkoituksena on suomalaisen kaunokirjallisuuden edistäminen. Kalevi Jäntin palkinnon on nyt saanut 131 kirjailijaa.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Satu Jäntti-Alanko, puh. 050 357 4730, satu.jantti-alanko@fimnet.fi

Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi