Katja Ketun Rose on poissa Kaunokirjallisuuden Finlandia–palkintoehdokkaaksi

9.11.2018

Katja Ketun Rose on poissa on valittu vuoden 2018 Kaunokirjallisuuden Finlandia–ehdokkaaksi. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa ja se annetaan tunnustuksena ansiokkaasta suomalaisesta romaanista.  Palkinto jaetaan 28.11.

Palkintolautakunnan perustelut:

Kirjeromaanissa aikuinen Lempi kirjoittaa nuoruuden rakastetulleen kirjeitä, joissa hän pohtii, miksi hänen ojibwa-kansaan kuuluva äitinsä Rose hylkäsi suomalaisen miehensä Ettun ja fintiaanityttärensä ja mitä Roselle sitten tapahtui. Lempi löytää äidin hänelle osoittamia kirjeitä. Rosen katoamisen ja kirjeiden kautta Lempi pohtii Yhdysvaltain alkuperäiskansan ja suomalaissiirtolaisten suhdetta valtakulttuuriin, mikä paljastaa monenkertaista kulttuurista tukahduttamista ja väkivaltaa. Rose ei alistu ja myytti tarjoaa hänelle vastarinnan keinot. Myytti punoutuu Rosen ja Ettun väkevään rakkaustarinaan. Kokonaisuutta kannattaa Ketun rikkaasti soiva lumoava kieli.

Muut palkintoehdokkaat ovat Olli Jalonen: Taivaanpallo (Otava), Jari Järvelä: Kosken kahta puolta (Tammi), J. Pekka Mäkelä: Hunan (Like), Pauliina Rauhala: Synninkantajat (Gummerus) ja Lars Sund: Missä musiikki alkoi / Där musiken började (Teos / Förlaget).

Ehdokkaat valitsi palkintolautakunta, johon kuuluvat kirjallisuuden professori Heta Pyrhönen puheenjohtajana ja jäseninä toiminnanjohtaja Anne Helttunen ja maajohtaja Marjo Tuomikoski.

Lopullisen palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsee kirjallisuustoimittaja; Turun kirjamessujen ohjelmajohtaja Seppo Puttonen.

Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Tuuli Leppänen, tuuli.leppanen (at) wsoy.fi , puh. 040 5646 734

Lehdistökappaleet: tiedotus (at) wsoy.fi