Kirjallisilla treffeillä kohtaavat lukijat ja lempikirjat

23.9.2016

WSOY ja Tammi ovat järjestäneet kirjallisia treffejä jo kolmen vuoden ajan, ensin kustantamojen omassa kirjakaupassa Korkeavuorenkadulla Helsingissä ja myöhemmin muun muassa Helsingin Kirjamessuilla ja Pienessä Kirjapuodissa Turussa.

Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio innostui ajatuksesta saada treffit myös Turun kirjamessuille: ”Kirjalliset treffit istuvat saumattomasti Turun Kirjamessujen syvimpään olemukseen eli tapahtumafilosofiaan, jossa tavoitellaan välitöntä vuorovaikutusta lukijoiden ja kirjailijoiden välille, jossa kannustetaan luomaan uusia ystävyyksiä ja jossa jokainen saa olla juuri sellainen, jollaiseksi itsensä aidosti tuntee.”

Kirjallisille treffeille ovat tervetulleita kaikki messukävijät. Toiveena on, että tulijat ottaisivat mukaan lempikirjansa, jonka on myös valmis kierrättämään. Tapahtumassa on luvassa lyhyitä kohtaamisia, joiden aikana kirjat vaihtavat omistajaa.

Treffeillä on myös esikuvansa. WSOY:n kotimaisen kirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson kertoo: ”Olin toukokuussa 2012 Pariisissa ja kävin jokaisen kirjanystävän pyhiinvaelluskohteessa, Shakespeare & Company -kirjakaupassa, ja huomasin ikkunassa sydämin koristellun A4:n, jossa kerrottiin yksinäisten sydänten kirjallisista tiistai-illoista. Joka kuun ensimmäisenä tiistaina kirjakauppa täyttyi ihmisistä, jotka halusivat kohdata jonkun, jonka kanssa jutella kirjoista ja jonka kanssa löytyisi ehkä muutakin yhteistä kuin kirjat. Minua alkoi viehättää idea järjestää mahdollisuuksia kohtaamisiin kirjojen keskellä.”

”Romantikkona haaveilen, että jotkut päätyvät lukemaan kirjoja toisilleen ääneen tai lukemaan kaikki toisen lempikirjat”, Carlson jatkaa. ”Mutta näistä emme järjestäjinä pidä sentään kirjaa! Emmekä muutenkaan rajaa tapahtumaa vain niille, jotka haaveilevat yhteisestä kirjahyllystä tai kirjallisista kävelyretkistä Aurajoen rannalla. Treffit on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat messupäivän päätteeksi laittaa lempikirjansa kiertoon ja kohdata toisia lukijoita. Vastata toisen kysymyksiin, tulla nähdyksi. Sellaista on hälyssä liian vähän, sellaista on etuoikeus olla järjestämässä.”

Kirjalliset treffit järjestetään 30.9.2016 ja 1.10.2016 klo 17–18 Turun Kirjamessujen B-hallin kahviossa. Treffejä luotsaavat Anna-Riikka Carlson sekä kirjailija Joni Pyysalo.

Lisätiedot:
Anna-Riikka Carlson, kustantaja, WSOY
anna-riikka.carlson@wsoy.fi