Kirjallisuuden valtionpalkinto Sirkka-Liisa Sjöblomille ja sarjakuvataiteen valtionpalkinto Tiitu Takalolle

17.11.2021

Valtion taidetoimikunnat ovat myöntäneet vuoden 2021 valtionpalkinnot. Yhteensä 13 taiteilijaa ja taideyhteisöä palkittiin ansioistaan.

Kirjallisuuden valtionpalkinto myönnettiin suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblomille. Valtion kirjallisuustoimikunnan palkintoperusteluissa Sjöblomin työtä kuvataan seuraavasti:

”Suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom on kääntänyt vuosikymmenien ajan ruotsin- ja englanninkielistä kauno- ja tietokirjallisuutta. Hän on eri tyylilajit hyvin hallitseva, tarkka ja taitava kääntäjä. Tänä vuonna ilmestyi Sjöblomin upea suomennos Pumpulienkeli ruotsalaisen Susanna Alakosken kunnianhimoisesta historiallisesta romaanista Bomullsängeln. Teos kuvaa 1900-luvun alun vaasalaista teollisuusmiljöötä ja sen ihmisiä. Sjöblom on onnistunut erinomaisesti palauttamaan suomen kielelle Alakosken suomalaiseen ympäristöön sijoittaman, mutta Ruotsin lukijakunnalle ymmärrettäväksi tekemän maailman. Teoksessa on paljon intertekstuaalisuutta, ja Sjöblom on osannut taitavasti sukeltaa erilaisten tekstilajien moninaisuuteen: päiväkirjoihin ja vuosikertomuksiin, lehtimainoksiin, hartausteksteihin, lauluihin, runoihin – ja etenkin repliikkien vaihteleviin tyylirekistereihin. Eteläpohjalaista puheenpartta on käytetty tyylikkäästi ja harkiten. Käännös on eheä ja vivahteikas kokonaisuus.”

Vuoden sarjakuvataiteen valtionpalkinnon sai sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo. Valtion visuaalisten taiteiden toimikunnan palkintoperusteluissa Takalon tuotantoa kuvataan näin:

”Tiitu Takalo käsittelee tuotannossaan vaikuttavalla tavalla yksilön ja yhteiskunnan suhteita. Takalon vuonna 2020 ilmestynyt Memento Mori (WSOY) on tästä voimakas esimerkki. Teos pureutuu ihmiselon ydinkysymyksiin, ja siinä käsitellään aivoverenvuodon seurauksia ja siitä selviämistä. Tarina ei jää vain yksilötasolle, vaan kuvaa myös sairastamisen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Teoksessaan Minä, Mikko ja Annikki (Suuri Kurpitsa, 2014) Takalo kuvaa yhteiskunnan muutosta kotikaupunkinsa Tampereen Annikin puutalokorttelin ympärillä. Takalo tekee myös merkittävää työtä tutkimuksellisten näkökulmien esittämisessä sarjakuvan keinoin. Takalon teoksissa välineenhallinta yhdistyy kerronnalliseen herkkyyteen ja voimaan.”

Palkintojen yhteissumma on 226 000 euroa. Taiteen valtionpalkinnon voi saada tunnustuksena kolmen viime vuoden aikana valmistuneesta ansiokkaasta työstä tai pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta alan hyväksi.

Valtionpalkinnoista päättävät vuosittain valtion taidetoimikunnat, jotka toimivat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijoina. Lastenkulttuurin palkinnosta päättää Taiteen edistämiskeskuksen johtaja. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio jakoi palkinnot Kansallisoopperassa Helsingissä 17.11.2021.

Kaikki vuoden 2021 palkitut:

 • Lastenkulttuurin valtionpalkinto: kuvataiteilija Johanna Juvonen ja kuvataiteilija Biagio Rosa
 • Arkkitehtuurin valtionpalkinto: AOR Arkkitehdit
 • Elokuvataiteen valtionpalkinto: pukusuunnittelija Tiina Kaukanen
 • Esittävien taiteiden valtionpalkinto: Huoneiden kirja -teoksen ydintyöryhmä
 • Kirjallisuuden valtionpalkinto: suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom
 • Kirjallisuuden valtionpalkinto: Tuli & Savu -lehti
 • Kuvataiteen valtionpalkinto: kuvataiteilija Tuula Närhinen
 • Sarjakuvataiteen valtionpalkinto: sarjakuvataiteilija Tiitu Takalo
 • Mediataiteen valtionpalkinto: taiteilija Kaino Wennerstrand
 • Monitaiteen valtionpalkinto: Mustarinda-seura
 • Muotoilun valtionpalkinto: keramiikkataiteilija Anu Pentik
 • Musiikin valtionpalkinto: kapellimestari Ari Angervo
 • Musiikin valtionpalkinto: Hietsun Paviljongin musiikkitoiminnasta Hietsu is Happening ry ja Klassinen Hietsu ry

Lisätietoja:
• kirjallisuus: erityisasiantuntija Ansa Aarnio, Taike, p. 0295 330 701
• kuva- ja valokuvataide: erityisasiantuntija Kirsi Väkiparta, Taike, p. 0295 330 724