Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas 2021: Dess Terentjeva: Ihana

10.11.2021

Hyväntuulinen ja raikas nuortenromaani Ihana voitti keväällä 2021 WSOY:n TaajuusZ-kirjoituskilpailun. Säeromaanin elävästä ilmaisusta tulee mieleen spoken word, ja tekstissä kiteytyy se, mitä kirjoituskilpailulla haettiin: uusi ääni, joka kotimaisesta kirjallisuuskentästä vielä puuttui.

Lilja, ysiluokkalainen panseksuaali, on krooninen ihastuja. Uusimman someihastuksensa hän on ristinyt Ihanaksi – sillä Ihana vain on niin ihana! Kun Ihana osoittautuu Liljan yksinhuoltajaisän uuden naisystävän lapseksi, ihastuminen saa uudet kierrokset. Somessa Ihana on itsevarma ja tiedostava muunsukupuolinen, mutta Ihanan konservatiivinen äiti ei tiedä lapsensa todellisesta sukupuolesta mitään. Voiko Lilja hyväksyä, että isä seurustelee transfobiselta haiskahtavan naisen kanssa? Saako toista työntää väkisin ulos kaapista?

Finlandia-raadin ehdokasperusteluissa kirjaa kuvataan näin: ”Valloittava ja koskettava Ihana on lukukokemuksena eheä ja kaunis. Teoksen kiihkeärytminen kieli onnistuu tavoittamaan tarkasti ja uskottavasti nuorten kokemukset ja tunteet. Tulla hyväksytyksi omana itsenään, tulla nähdyksi ja rakastetuksi on suuri teema, jota käsitellään herkästi ja taitavasti säeromaanin keinoin.”

Dess Terentjeva (s. 1992) on suomenvenäläinen kirjailija. Hän on valmistunut Jyväskylän yliopistosta kirjallisuuden maisteriksi. Terentjevalta on aiemmin ilmestynyt kaksi romaania Neonkaupunki-fantasiasarjaan, jota hän kirjoittaa yhdessä Susanna Hynysen kanssa. Ihana on Terentjevan ensimmäinen nuortenromaani.

”Nuoret ovat fiksuja, ajattelevaisia ja joskus he osaavat kuulla vaiennettujen ääniä aikuisia
paremmin. Juuri nuorten kiihkeä välittäminen marginaalissa elävistä ihmisistä on toiminut kirjan inspiraationa”, Terentjeva kertoo.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Viestintäpäällikkö Liisa Aalto, WSOY, liisa.aalto@wsoy.fi, p. 050 473 3377

Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi