Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas 2021: Pia Krutsin & Jani Ikonen: Kaupunki Kukaties

10.11.2021

Kaupunki Kukaties vie lapset seikkailuun runokaupungin kaduille, alikulkutunneleista tornitalojen huipulle. Kekseliäät riimit ja kuvitus täynnä yllätyksiä houkuttavat tutkimaan runokaupungin karttaa.

Runokaupungissa järjestyssäännötkin naurattavat ja graffiteista löytyy viestejä. Runoratsuksi alle voi valita yksisarvisen, kaksitahtisen tai vaikka kolmipyöräisen. Matkalla kolutaan läpi koko kaupunki hautausmaalta hiekkalaatikolle ja tutustutaan sen monenmoisiin asukkaisiin.

Krutsin leikkii erilaisilla runon rytmeillä ja teoksesta löytyy niin iskevää riimittelyä kuin kansanrunon poljentoa, zombien tanssia ja kannustushuutoja. Ikosen kekseliäässä kuvituksessa ja taitossa koko kaupunki jammailee runon tahtiin. Runot innostavat alakoululaista lukemaan itse ja soveltuvat myös pienemmille ääneen luettaviksi.

Finlandia-raadin ehdokasperusteluissa kirjaa kuvataan seuraavasti: ”Runojen kaupunki on raikas ja yllätyksiä täynnä. Nykyilmiöt on riimitelty tekstiin riemastuttavalla tavalla ja kirja päivittää muutenkin lastenrunoperinteitä. Kuva ja teksti kasvavat saumattomasti yhteen ja synnyttävät teokseen yhteisen rytmin. Teos houkuttaa leikittelemään kielellä, lukemaan ääneen.”

Pia Krutsin on sanataidekasvattaja ja lastenkulttuurituottaja. Kaupunki Kukaties on hänen esikoisteoksensa.

Jani Ikonen on kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka on saanut kuvituksestaan Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkinnon.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Viestintäpäällikkö Liisa Aalto, WSOY, liisa.aalto@wsoy.fi, p. 050 473 3377

Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi