Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas 2021: Timo Parvela & Pasi Pitkänen: Kepler62 Terra: Kloonit

10.11.2021

Huippusuositun Kepler62-sarjan toiseksi viimeinen kirja kertoo avaruusseikkailijoiden paluusta Maahan. Tekoäly on ottanut kotiplaneetan haltuun, mutta peli ei ole vielä pelattu. Tähtipurjehtija Gaia on laskeutunut Maan kamaralle. Paluu on rankempi kuin nuoret olivat voineet edes kuvitella. Kasvillisuus on kuihtumassa ja maapalloa yksinvaltiaana hallitseva tekoäly on ajanut ihmiskunnan sukupuuton partaalle. Aivan kuin vastuksia ei olisi vielä tarpeeksi, nuorten on lisäksi selvitettävä kloonilasten ja X:n isän kohtalo. Toivoa on silti, sillä Jonin uudet kyvyt puhkeavat kukkaan – mutta voiko yksi ihmepoika pelastaa maailman?

Kepler62-sarja kertoo avaruuteen lähetetyistä uudisraivaajalapsista ja on kerännyt lukijoita ja menestystä niin kotimaassa kuin maailmallakin. Sarjaa on käännetty yli 20 kielelle ja sitä on myyty Suomessa yli 100 000 kappaletta. Terra: Kloonit on sarjan 12. osa, ja päätösosa ilmestyy helmikuussa 2022.

Finlandia-raadin ehdokasperusteluissa kirjaa kuvaillaan seuraavasti: ”Vauhdikas lukukokemus perustuu tekstin ja kuvan mestarilliseen yhteispeliin. Ainutlaatuinen kuvitusmaailma ja vahva, taidolla rakennettu tarina luovat yhdessä takuuvarman kokonaisuuden. Pelimaailmasta inspiroituva kerrontatapa imaisee lukijan nopeasti mukaansa. Osaavien tekijöiden kyky löytää sarjaan uusia kierteitä ilahdutti raatia.”

Timo Parvela kuuluu maamme palkituimpiin ja luetuimpiin kirjailijoihin. Hän on kirjoittanut yli 100 teosta lapsille, nuorille ja aikuisille sekä lisäksi tv-käsikirjoituksia, näytelmiä ja sanoituksia. Parvelan teoksia on myyty Suomessa ja ulkomailla yhteensä jo yli 2 miljoonaa kappaletta. Kepler62-sarjaa hän kirjoittaa vuorotellen norjalaisen Bjørn Sortlandin kanssa.

Pasi Pitkänen on Suomessa ja Japanissa asuva kuvittaja ja graafikko. Pitkäsen kosmisen taidokas kuvitus viimeistelee houkuttavat avaruusseikkailut Kepler62-kirjoissa. Hänen ajassa kiinni oleva kuvitusotteensa tavoittaa tietokonepelien ja sarjakuvien estetiikkaan tottuneet koululaiset.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Jaakko Mikkola, jaakko.mikkola@wsoy.fi, p. 044 5844 655

Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi