Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas 2022: Marisha Rasi-Koskinen: Pudonneet

9.11.2022

Rasi-Koskinen on punonut todellisuuden arvoitusta pohtivan nuortenromaanin, jonka tiheä tunnelma vie lukijan mukanaan.

Kadun nimi on Turnaround ja se näyttää aivan tavalliselta englantilaiselta pikkukadulta. Viimeisessä talossa tapahtunut onnettomuus on kuitenkin sysännyt liikkeelle asioita, joita ei voi pysäyttää. Teini-ikäinen Ian asuu yksin ja tekee konemusiikkia. Suomeen adoptoitu Elias perii kadulta talon biologiselta isältään ja unelmoi täydellisen roolipelin kehittämisestä. Kun samalle kadulle ilmaantuu salaperäinen hupparipäinen K, nuorten kohtalot kietoutuvat toisiinsa yllättävällä tavalla.

Finlandia-raadin ehdokasperusteluissa Pudonneet-romaania kuvataan seuraavasti: ”Romaani kuvaa vangitsevalla tavalla todellisuuden sattumanvaraisuutta sekä sitä, kuinka vääjäämättömästi yksittäisten nuorten elämät kietoutuvat ja vaikuttavat toisiinsa. Se haastaa lukijan mukaan armottomaan peliin, jossa asioiden suhteet on selvitettävä pala kerrallaan, eri näkökulmia, havaintoja ja mahdollisuuksia yhdistäen. Kokonaisuudessaan teos on taitavasti rakennettu ja sen kerronta häikäisevän hallittua.”

Marisha Rasi-Koskinen on kirjailija ja psykologi, joka sai ensimmäisestä nuortenromaanistaan Auringon pimeä puoli (2019) Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Hänet on palkittu myös aikuisille suunnatuista romaaneistaan mm. Runeberg- ja Tulenkantaja-palkinnoilla.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
WSOY, viestintäpäällikkö Liisa Aalto: liisa.aalto@wsoy.fi, p. 050 473 3377
Arvostelukappaleet: tiedotus@wsoy.fi