Lastenromaanit Almus: Tännetuloa terve ja Palavan kaupungin lapset Runeberg Junior -ehdokkaina

17.11.2022

Runeberg Junior -ehdokkaat 2023 on julkistettu. WSOY:n kirjoista mukana ehdolla ovat Mikko Kalajoen kirjoittama ja Jani Ikosen kuvittama lastenromaani Almus: Tännetuloa terve sekä Roope Lipastin historiallinen lastenromaani Palavan kaupungin lapset. Runeberg Junior -voittaja julkistetaan helmikuussa 2023.

Runeberg Junior -esiraati kuvailee ehdokkaita näin:

Almus: Tännetuloa terve on Mikko Kalajoen kirjoittama ja Jani Ikosen kuvittama ilahduttava ja kielellä leikittelevä tarina pienestä peikosta, joka sattuman ansiosta päätyy asumaan kaikin tavoin keskiverron herra Mattssonin luokse. Kirja kertoo vilpittömän ja herttaisen tarinan ennakkoluulottomasta uuteen ympäristöön tutustumisesta ja ihmissuhteiden luomisesta. Kirjassa esiintyy vaikuttava ja rikas kokoelma synonyymejä ja ilmaisuja, jotka yhdessä luovat pirteän kokonaisuuden, joka on parhaimmillaan kuin kielellinen ilotulitus. Jani Ikosen ilmeikkäät viivapiirrokset sopivat täydellisesti kirjan vinkeään tunnelmaan.”

Palavan kaupungin lapset on Roope Lipastin kirjoittama historiallinen seikkailu, jossa kolmen lapsen elämä mullistuu heidän joutuessaan keskelle Turun paloa. Kirja kertoo monipuolisesti ystävysten tulevaisuudensuunnitelmista, 1800-luvun yhteiskuntarakenteesta sekä äärimmäisestä katastrofista lasten näkökulmasta. Vaaran vaaniessa jokaisen nurkan takana, tarinan tunnelma on käsin kosketeltava ja mukaansa tempaava.” 

Esiraadin muodostivat kirjastonjohtaja Tapani Häkkinen, sarjakuvataiteilija ja graafinen suunnittelija Kaisa Leka sekä Porvoon vanhempainyhdistysten puheenjohtaja, Uusimaan kolumnisti ja viestinnän suunnittelija Marika Salomaa.

Palkinto myönnetään suomalaiselle lastenkirjalle, jonka kohderyhmänä ovat 6–9-vuotiaat lapset. Lopullisen valinnan tekevät lapsiraadit porvoolaisista päiväkodeista ja kouluista. Voittaja julkistetaan helmikuussa 2023.

Runeberg Junior -palkinto on Porvoon kaupungin ja KSF Media / Sanomalehti Östnylandin yhteinen 10 000 euron suuruinen lastenkirjallisuuspalkinto. Se jaettiin ensimmäistä kertaa J. L. Runebergin päivän yhteydessä helmikuussa 2017 Porvoossa.

 

Lisätiedot: Palkintokoordinaattori Catharina Latvala, catharina.latvala@porvoo.fi, puh. 040 6214937

Arvostelukappalepyynnöt: tiedotus@wsoy.fi