Lehdistötiedote: Vuoden 2018 Eino Leinon palkinto Kirsi Kunnakselle

22.3.2018

Eino Leinon Seura on vuonna 1947 perustettu kulttuuri- ja keskusteluseura, joka Eino Leinon hengessä ja ajan hermolla edistää kulttuurimme laaja-alaisuutta, suvaitsevaisuutta ja omaperäisyyttä. Seura on jakanut Eino Leinon palkintoa vuosittain vuodesta 1956.

Eino Leinon palkinto annetaan joko erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla. Palkinto sisältää kunniakirjan, Lauri Leppäsen suunnitteleman pronssisen mitalin sekä Suomen Kirjasäätiön kustantaman rahapalkinnon 5 200 euroa. Palkinnosta päättää Eino Leinon Seuran vuosikokouksen valitsema itsenäinen raati. Palkinto jaetaan nyt 63. kerran.

Vuoden 2018 Eino Leinon palkinnon saa Kirsi Kunnas.

Palkintoraati, johon kuuluivat Leena Krohn, Seppo Puttonen, Iris Schwanck ja Miia Toivio, perustelee valintaansa seuraavasti:

Vuoden 2018 Eino Leinon palkinto myönnetään Kirsi Kunnakselle hänen ansioistaan runouden uudistajana, lastenkirjallisuuden kehittäjänä ja lukemisen edistäjänä.

Kunnas nousi runoutemme uudistajaksi ja suunnannäyttäjäksi jo esikoisteoksellaan Villiomenapuu, ja Tiitiäisen satupuu puolestaan nosti vapaalla riimittelyllään kotimaisen lastenrunouden uudelle tasolle. Kunnaksen runoissa sanoilla leikittely yhdistyy huumoriin ja anarkistiseen filosofointiin. Hänellä oli merkittävä rooli sodan ryvettämän kielen uudistajana. Kunnaksen vahva kielen taju näkyy myös hänen lukuisissa suomennoksissaan.

Lasten- ja nuortenkirjoillaan Kunnas loi uskoa onnelliseen tulevaisuuteen. Hänen runonsa puhuttelevat lasten lisäksi aikuisia. Niissä korostuu luonnon tärkeys ihmiselle.

Kirsi Kunnaksen omaperäinen riimittely on luonut perustaa myös kotimaiselle rocklyriikalle.

Kirsi Kunnas on innostanut nuoria lukemaan, korostanut lukemisen merkitystä ja varsinkin lapsille ääneen lukemisen tärkeyttä. Kunnas on kasvattanut kirjoillaan Suomeen uusia lukijapolvia jo yli kuudenkymmenen vuoden ajan.

Palkinto luovutettiin Eino Leinon Seuran vuosikokouksen yhteydessä.

Lisätietoja:

Eino Leinon Seuran sihteeri Minna Juhala, minnajuhala@gmail.com, 050 329 3776.