Maritta Lintusen Stella, Päivi Lipposen Ihmisyyden vuoksi ja Erkka Mykkäsen Something not good Savonia-ehdokkaiksi

23.11.2018

Maritta Lintusen Stella, Päivi Lipposen Ihmisyyden vuoksi ja Erkka Mykkäsen Something not good on valittu vuoden 2019 Savonia-palkintoehdokkaiksi. Kuopion kaupungin jakama palkinto on suuruudeltaan 12 000 euroa. Palkinto jaetaan 2.1.2019.

Palkintoraadin perustelut:

Maritta Lintunen, Stella

Mukaansa tempaava, syvällinen kuvaus musiikin lumosta sekä lahjakkuuden taakasta ja armosta. Samalla kyse on ihmissuhteiden valtarakennelmista ja traumoista. Lintusen teksti suorastaan soi kaiken vallankäytön, tukahduttamisen, innostumisen ja kysymyksiin vastauksia etsimisen keskellä.  

Päivi Lipponen, Ihmisyyden vuoksi

Esikoisromaani paljastaa, miten samanlaisia menetelmiä ideologiset diktatuurit Euroopassa käyttivät päästäkseen valtaan vuosina 1917-1945. Romaanissa fakta ja fiktio kulkevat rinnan, lainaukset todellisten ihmisten kirjeistä ja dokumenteista välittävät sodan kauhuvuosien tunteet.

Erkka Mykkänen, Something not good

Viihdyttävän lämminhenkinen kuvaus itseään etsivästä nuoresta miehestä, jonka sielun- ja mielenmaisemat eivät meinaa mahtua aikuisuuden kehyksiin. Kyseessä on hieno ajankuva, joka kertoo raikkaalla tavalla nuorten aikuisten sitoutumis- ja kasvukivuista. Tarina laajenee kuvaamaan kokonaisen sukupolven elämää.

Muut palkintoehdokkaat ovat Heidi Jaatinen: Koski (Gummerus), Markku Pääskynen: Hyvä ihminen (Tammi) ja Lauri Rikala: Eläin ei pukeudu tahallaan huonosti (Poesia).

Palkintoraatiin kuuluvat puheenjohtajana Varpu Puskala, varapuheenjohtajana Nina Pelli ja jäseninä Riitta Cederberg, Atik Ismail, Seppo Kononen, Ella Paija, Auli Poutiainen, Petri Tossavainen ja Jussi Tuovinen. Raadin sihteerinä on toiminut Johanna Oosi-Villikka.

Lisätietoja:
Palkintoraadin puheenjohtaja Varpu Puskala puh. 050 309 1048.

Lehdistökappaleet: tiedotus@wsoy.fi