Markku Kuismalle Warelius-palkinto

28.6.2019

Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Markku Kuisma on saanut Suomen tietokirjailijat ry:n jakaman Warelius-palkinnon. Se myönnetään vuosittain tietokirjailijalle, jolla on laaja ja korkealaatuinen tietoteostuotanto tai jolla on ollut merkittävä vaikutus suomalaiseen tietokirjallisuuteen.

Markku Kuisma (s. 1952) on FT ja Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Helsingin yliopistossa, joka tunnetaan erityisesti talous- ja yrityshistorian tutkijana. Hän on kirjoittanut lukuisia tietokirjoja Suomen taloushistoriasta ja politiikasta sekä tilausteoksia yrityshistoriasta.

PALKINTOPERUSTELUT

Markku Kuisma on historiantutkija ja professori, jonka työ on tullut tärkeäksi alan opiskelijoille, harrastajille ja talouselämälle. Hän on julkaissut lukuisia kirjoja yksin ja työryhmän kanssa. Kuisma on parhaita asiantuntijoita, kun kysymys on suomalaisen teollisuuden synnystä ja sen vaiheista. Hän on myös erityisosaaja, kun keskustellaan valtionyhtiöistä.

Markku Kuisman tyyli ja kieli ovat sujuvia ja teokset hyvin rakennettuja. Vaikka asia on hankala ja monimutkainen, Kuisma esittää sen selkeästi. Suomalaisena taloushistorioitsijana Kuisma on polunraivaaja.

Väitöskirjansa hän teki vuonna 1983, ja se käsitteli kauppasahojen perustamisesta Suomeen 1700-luvulla. Hän on tehnyt mm. Outokummun ja KOP:n yhtiöhistoriat. Suuri läpimurto oli vuonna 1997, kun hän julkaisi valtionyhtiö Nesteen historian Kylmä sota, kuuma öljy: Neste, Suomi ja kaksi Eurooppaa 1948–1979 (WSOY). Tuolloin Kuisma oli löytänyt kynänsä, ja teos on kansainvälinen ja jopa kaunokirjallinen esitys.

Ajankohtainen merkkiteos oli myös vuonna 2015 ilmestynyt Venäjä ja Suomen talous 1700–2015 (Siltala). Isojen töiden välissä Kuisma on julkaissut jatkuvasti pienempiä kirjoja poliittisesta taloushistoriasta, suomalaisesta rahasta ja vallasta, suomalaisista sahoista ja valtionyhtiöistä. Kuisman osaamiseen on herätty 2000-luvulla, ja hän on saanut teoksistaan useita tunnustuksia, mm. Vuoden tiedekirja -palkinnon teoksesta Kahlittu raha, kansallinen kapitalismi (SKS 2004).

Opiskelijoistaan Kuisma on pitänyt hyvää huolta, ja on kasvattanut heistä ajattelijoita ja kirjoittajia. Tunnetuimpia Kuisman tallin tekijöistä ovat Mirkka Lappalainen ja Teemu Keskisarja, jotka ovat molemmat tehneet jo komeat läpimurrot.

Markku Kuisma on tuonut tiedon yliopistokamareista yleiseen keskusteluun, ja hänen asiantuntemustaan arvostetaan myös suomalaisessa suuryritysmaailmassa.

WARELIUS-PALKINTO

Vuodesta 1985 jaettu Warelius-palkinto on nimetty ensimmäisenä varsinaisena suomenkielisenä tietokirjailijana pidetyn Antero Wareliuksen (1821–1904) mukaan. Wareliuksen tuotantoon kuuluvat muun muassa Enon opetuksia luonnon asioista (1855–1856), Kertomus Tyrvään pitäjästä (1853) ja Saatanto Tuonelaan eli ilmoitteita miten meikäläiset kuolleenkorjaustavat ovat muodostuneet (1861).

Warelius-palkinnon ovat saaneet muun muassa Peter von Bagh, Elina Haavio-Mannila, Auli Hakulinen, Martti Häikiö, Jaakko Hämeen-Anttila, Eila Hämäläinen, Risto Isomäki, Lasse Lehtinen, Tapio Markkanen, Merete Mazzarella, Anne-Maria Mikkola, Ilkka Niiniluoto, Päiviö Tommila, Kaari Utrio ja Heikki Ylikangas.

Palkinnonsaajista päättää Suomen tietokirjailijat ry:n palkintolautakunta, johon kuuluvat vuonna 2019 puheenjohtajana Hannele Cantell sekä jäseninä Heikki Haapavaara, Agneta Rahikainen, Kati Solastie ja Kari Vaijärvi. Suomen tietokirjailijat ry:n palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Lisätiedot:
Anne Rutanen | Viestintäpäällikkö | Suomen tietokirjailijat ry
050 351 2771 | anne.rutanen@suomentietokirjailijat.fi
www.suomentietokirjailijat.fi