Meiju Niskalan Sata kirjettä kuolleelle äidille Runeberg-palkintoehdokkaaksi

12.12.2019

Meiju Niskalan esikoisteos Sata kirjettä kuolleelle äidille on valittu vuoden 2020 Runeberg-kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi. Palkinto on suureltaan 10 000 euroa. Voittaja julkistetaan Runebergin päivänä 5. helmikuuta 2020.

Valitsijaraadin perustelut:

Meiju Niskalan (s. 1978) kaunokirjallinen esikoisteos Sata kirjettä kuolleelle äidille yhdistelee fragmentaarista kirjoitusta, kirjemuodon keinoja sekä autofiktiivistä proosaa. Se on suruteos, jota haastavasta aiheesta huolimatta kannattelee ilmava, valoisa kieli. Myös teoksen typografinen asu ja visuaalinen kompositio ovat vaikuttava osa sekä narratiivia että esteettistä ilmaisua. Sata kirjettä kuolleelle äidille on paitsi konkreettinen myös näkemyksellinen esimerkki siitä, miten yksityisiä kokemuksia voi muokata ja käsitellä taiteen keinoin ja antaa ne pois, lahjaksi.

Muut ehdokkaat ovat Ralf Andtbacka Potsdamer Platz. En dikt (Förlaget), Malin Kivelä Hjärtat/Sydän (Förlaget/Teos, suom. Laura Jänisniemi), Laura Laakso Mrs. Milkyway (Aviador), Maija Muinonen sexdeathbabies (Teos), Pirkko Saisio Epäröintejä – tunnustuksia rakkaudesta, kirjoittamisesta ja esiintymisestä (Siltala), Aki Salmela Eläimen varjo (Tammi) ja Antti Salminen Mir (Poesia).

Valitsijaraatiin kuuluivat kirjailija Sinikka Vuola, kriitikko Marissa Mehr ja FT, kirjallisuudentutkija Julia Tidigs.

Voittajan valitsee kolmihenkinen palkintoraati, johon kuuluvat kirjailija Marjo Heiskanen, kriitikko, kulttuuritoimittaja Siskotuulikki Toijonen ja FT, kirjallisuudentutkija Veli-Matti Pynttäri.

Haastattelupyynnöt:
WSOY, viestintäpäällikkö Tuuli Leppänen, tuuli.leppanen@wsoy.fi, puh. 040 5646 734

Lehdistökappaleet: tiedotus@wsoy.fi

Lisää kirjasta ja kirjailijasta: www.wsoy.fi