Mikaman ja Terentjevan teokset Topelius-ehdokkaina ja Krutsinin ja Ikosen teos Arvid Lydecken -ehdokkaana

10.12.2021

Topelius- ja Arvid Lydecken -palkintoehdokkaat on valittu vuonna 2021 ilmestyneistä kirjoista. Molempien palkintojen saajaksi on ehdolla viisi kirjaa, ja mukana on WSOY:ltä Myrrys, Ihana ja Kaupunki Kukaties.

Topelius-palkinto myönnetään korkeatasoiselle nuortenkirjalle ja Arvid Lydecken -palkinto korkeatasoiselle lastenkirjalle. Palkinnot myöntää Suomen Nuorisokirjailijat ry, ja raadin jäseninä toimivat kriitikko, toimittaja ja lukutaidon opettaja Aleksis Salusjärvi, kirjastotyöntekijä, lukuaktivisti Henriika Tulivirta ja suomen kielen opettaja Marja Majuri.

Anniina Mikaman Myrrys-romaanin (WSOY) Topelius-ehdokkuutta raati perustelee näin:  

”Historialliseen Suomeen sijoittuva romaani on seikkailutarinan ohella ylistys luonnolle ja sen voimille. Myrryksen kerronta on vahvaa ja elävää, tarina nielee heti sisäänsä. Erityisen arvokasta kerronnassa on sen tarkkuus ja yksityiskohtaisuus. Fantasia elää luontevana ja kiinteänä osana tarinan maailmaa. Se on niin uskottavaa, että kirjan maisemaan jää lukemisen jälkeenkin viettämään aikaa. Päähenkilö Niilo on suurenmoinen ja ikimuistoinen hahmo, jonka näkökulmasta katsottuna maailma näyttää huumaavalta ja kiehtovalta.”

Dess Terentjevan säeromaani Ihanaa (WSOY) kehutaan muun muassa kerrontatavasta:

”Rohkea ja raikas säeromaani käsittelee herkällä otteella mutta uskottavasti seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta. Teos muistuttaa siitä, miten meillä kaikilla on mahdollisuus kasvaa, oppia uutta ja muuttaa toimintaamme paremmaksi. Ihana on pakattu täyteen jännitteitä. Tihentynyt kieli kuvaa täydellisesti ihastuneen ja intohimoisen ihmisen mielenliikkeitä. Some-maailman kommentointi kerrostuu teoksen luontevaksi osaksi. Ihana on kertomus poukkoilevien sanojen maailmasta, jossa elävät ihmiset rakentavat haaveille ja unelmille kokonaisia palatseja.”

Arvid Lydecken-ehdokas Kaupunki Kukaties (WSOY) on Pia Krutsinin runoilema ja Jani Ikosen kuvittama. Raati kuvailee teosta seuraavasti:

”Monipuoliset ja oivaltavat runot yhdistelevät arkea ja seikkailua lukuisin erilaisin tekstityylein. Kirja on rytmikäs ja pursuilee elämää: runokaupunkiin ovat tervetulleita kaikki, jokaiselle on paikkansa. Jokainen aukeama on uusi yllättävä maailma. Tekstin lento ja rytmi juhlivat kielen materiaalisuutta. Runouden valttikortti on, että sen avulla huomio kiinnittyy kielen ilmaisuvoimaan, joka tässä kirjassa on niin runsas, että lukeminen on puhdasta riemua. Ja kuten hyvään riimittelyyn aina kuuluu, tätä kirjaa on mahdotonta lukea lausumatta ääneen parhaita pätkiä.”

Topelius-palkintoa on jaettu vuodesta 1946 lähtien ja Arvid Lydecken -palkintoa vuodesta 1969 lähtien. Suomen Nuorisokirjailijat ry rahoittaa palkinnot Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Palkintojen arvo on vuosiluvun mukaisesti 2022 euroa.

Palkinnot jaetaan 14.1.2022.

Topelius-palkintoehdokkaat 2021 ilmestyneistä nuortenkirjoista

  • Anniina Mikama: Myrrys (WSOY)
  • Dess Terentjeva: Ihana (WSOY)
  • Nadja Sumanen: Sade on kaikille sama (Otava)
  • Mikko With: Saakelin satanen (Myllylahti)
  • Marja-Leena Tiainen: Hotelli Desperado (Icasos)

Arvid Lydecken -palkintoehdokkaat 2021 ilmestyneistä lastenkirjoista

  • Elina Rouhiainen, kuv. Kaisa Ranta: Valkeantuoja (Minerva)
  • Timo Parvela, kuv. Pasi Pitkänen: Varjot 1: Helähdys (Tammi)
  • Pia Krutsin, kuv. Jani Ikonen: Kaupunki Kukaties (WSOY)
  • Tuomas Kärkkäinen: Suomen ämminkäiset värikuvina (S & S)
  • Reetta Niemelä, kuv. Katri Kirkkopelto: Mustan kuun majatalo (Lasten Keskus)

Lisätietoja Suomen Nuorisokirjailijat ry:n puheenjohtaja Netta Walldén, 040 744 0554 tai walldennetta@gmail.com